Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V hradeckém kraji je mezi klienty domovů seniorů o posilující dávku velký zájem

V Královéhradeckém kraji je situace v zařízeních pobytových sociálních služeb, kam spadají i domovy seniorů, z hlediska šíření covidu-19 klidná. Onemocnění se vyskytlo v současné letní koronavirové vlně jen u jednotlivců. Hygienici vyzvali návštěvy k tomu, aby používaly ochranu úst a nosu. Zákaz návštěv nikde v těchto zařízeních neplatí, vyplynulo z dnešního vyjádření zástupců hejtmanství. Podle nich je zájem o posilující čtvrtou dávkou očkování proti covidu mezi klienty vysoký.

"Všude platí doporučení používat ochranu dýchacích cest. Za tímto účelem zaměstnavatelé poskytují ochranné pomůcky. Dlouhodobě platí zvýšená dezinfekce prostor v zařízení a hygiena rukou. V Domově důchodců Humburky ředitelka zařízení nařídila povinné nošení respirátorů návštěvám i personálu," řekl dnes mluvčí kraje Dan Lechmann.

Výskyt covidu byl před časem zaznamenán pouze v jednom zařízení, v domově důchodců (DD) v Černožicích na Královéhradecku. "Kromě DD Černožice, kde se vyskytla nákaza přímo v zařízení, neevidujeme covid-19 pozitivní klienty ani zaměstnance. Aktuálně jsou covid-19 pozitivní pouze dva zaměstnanci v DD Černožice," řekl Lechmann.

Většina klientů pobytových služeb v kraji je podle něj očkována třetí dávkou proti koronaviru. Zástupci domovů nyní o očkování jednají s praktickými lékaři a opatrovníky, samotné očkování posilující dávkou se plánuje většinou v polovině srpna, případně počátkem září.

"Konkrétní termíny jsou nastaveny ošetřujícími lékaři. Zájem o očkování čtvrtou dávkou je u klientů vysoký, avšak nižší než v případě předchozích kol očkování. V Domovech Na Třešňovce Česká Skalice je už téměř polovina uživatelů proočkována čtvrtou dávkou. V Domovech Na Orlici je již většina uživatelů očkována čtvrtou dávkou," řekl Lechmann.

V Královéhradeckém kraji začíná nárůst počtu nově potvrzených případů nákaz koronavirem zpomalovat. I když sedmidenní nárůsty případů v mezitýdenním srovnání stoupají, už ne takovou rychlostí jako tomu bylo v červenci. Za posledních sedm dní testy v kraji odhalily 827 nákaz, před týdnem za stejnou dobu 741 a předtím 561, vyplynulo z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Nákaza je v kraji na vzestupu od poloviny června.

Hospitalizovaných s covidem v kraji bylo ráno 65, před týdnem ve středu 54 a před tím ve stejný den 27. V intenzivní péči bylo dnes šest pacientů s covidem, před týdnem deset a před tím pět, uvedlo hejtmanství. Hospitalizovaní pacienti s koronavirem zpravidla přišli do nemocnic s jinými zdravotními potížemi, covid-19 byl u nich zjištěn až testováním.

Incidence, tedy počet nakažených na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní, stoupla v kraji na dnešních 150 z úterních 147, před týdnem v pátek 29. července byla na hodnotě 143. V celé ČR na 100.000 obyvatel připadá za poslední týden 148 nakažených, uvedlo ministerstvo.

Podle ministerstva se nyní v kraji nákaza nejrychleji šíří v okrese Hradec Králové. Na Hradecku za posledních sedm dní přibylo na 100.000 obyvatel 192 nakažených, na Jičínsku 166, na Náchodsku 129 a na Rychnovsku 125. Sedmidenní incidence v okrese Trutnov je dnes zhruba 118, vyplynulo z údajů ministerstva.

Od začátku pandemie se v kraji nakazilo 214.298 lidí, což je 39 procent obyvatel regionu. Z nemoci se vyléčilo 211.096 lidí a 2181 jich zemřelo, uvedlo ministerstvo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZHKHK

Štítky ČR, správa, sociální, koronavirus, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, COVID-19, domov, návštěva, Černožice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Humburky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

IVAN FILIPEC

Mám doma léky na covid, pro jistotu, udělám si sám testy, ale nejdůležitější je, že si svou imunitu stále posiluji. I když sem se s nemocnými stýkal, nikdy neonemocněl.Až budu chtít do kytek, nechám se naočkovat, pak to jde rychle. Viděl sem to v okolí, co to dělá.

Čtvrtek, 4. srpna 2022, 15:03Odpovědět

V hradeckém kraji je mezi klienty domovů seniorů o posilující dávku velký zájem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.