Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Královéhradečtí pneumonologové vybízejí kuřáky k preventivní kontrole plic

Plicní lékaři v Královéhradeckém kraji vyzývají kuřáky, aby si v rámci programu časného záchytu rakoviny plic, nechali preventivně zkontrolovat svůj dýchací orgán. Týká se to lidí mezi pětapadesátým a čtyřiasedmdesátým rokem. K vyšetření vybízejí u příležitosti Světového dne rakoviny plic, který připadá na 1. srpna.

Preventivní kontrola se týká lidí mezi 55. a 74. rokem, kteří kouří po dobu dvaceti let přibližně dvacet cigaret denně. Případně těch, kteří kouří deset let okolo čtyřiceti cigaret za den. V drtivé většině případů se totiž nádor plic podaří objevit ve fázi, když už ho nelze operativně odstranit.

„Pokud k nám do ambulance přichází pacient již s potížemi, jako je dušnost, kašel, vykašlávání krve, bolesti na hrudi nebo hubnutí při normálním stravování, a na rentgenu plic zjistíme, že příčinou těchto potíží je plicní nádor, pak je většinou nemoc ve stadiu, kdy jej nedokážeme vyléčit. Proto je nutné rizikové pacienty vyšetřit včas a zachytit nádor ve fázi, kdy jej vyléčit lze, tedy vyoperovat,“ říká Zuzana Antušová z plicní ambulance Next Clinics v Hradci Králové.

Zároveň také dodává, že se ve spolupráci s praktickými lékaři snaží motivovat k preventivnímu plicnímu vyšetření co nejvíce pacientů z rizikové populace. Tedy kuřáky a bývalé kuřáky. Cílem je včas diagnostikovat rakovinu, a tím umožnit i její účinnou léčbu.

Samotná prohlídka je podle lékařky Antušové naprosto bezbolestná. Pacient absolvuje rentgen a spirometrické vyšetření, poté obdrží žádanku na nízkodávkové CT. Na to už musí přijít na akreditované radiologické pracoviště v hradecké fakultní nemocnici.

„Pokud vyšetření na CT nic neodhalí, naplánujeme další kontrolu za rok, případně pokud není průkazné, tak za tři až šest měsíců. V případě, že rakovinu vyšetření odhalí, předáváme pacienta do rukou onkologů k další léčbě,“ říká Antušová.

V České republice onemocní každým rokem téměř šest a půl tisíce lidí. Přibližně pět tisíc čtyři sta lidí zemře na karcinom plic. „Rakovina plic je nemoc, která zabije drtivou většinu z těch, u nichž se objeví. Zákeřnost nemoci spočívá v jejím ‚tichém‘ postupu, nebolí a lidé s už jasnými příznaky k nám přicházejí pozdě. V 85 % případů již nelze nádor operativně odstranit. Osm z deseti nemocných tak umírá zbytečně,“ vysvětluje předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti Martina Koziar Vašáková.

Podle dat z roku 2018, je Královéhradecký kraj co do výskytu rakoviny plic v České republice průměrný. Odborníci proto vidí velký prostor pro zlepšení. „Cílem programu včasného záchytu je objevit nádor ve fázi, kdy je ještě operovatelný a můžeme jej zcela odstranit. Takových je v současnosti asi patnáct procent, doufáme však, že by se toto číslo díky programu mohlo zvednout až na padesát procent,“ říká Marcela Koudelková z Národního screeningového centra ÚZIS ČR. To koordinuje celý program a spolupráci praktických lékařů, pneumologů a radiologů.

„Zatím pozorujeme značnou ochotu pacientů zapojit se do programu. A i když přijdou z vyšetření s negativním výsledkem, snažíme se je odradit od dalšího kouření. To už je pro řadu z nich výrazně složitější,“ říká předsedkyně Sekce ambulantních pneumologů ČPFS Ivana Čierná Peterová.

Ohodnoť článek

Foto Cheryl Holt

Štítky kuřák, cigarety, rakovina, kontrola, plíce, lékaři, pneumonolog, Královéhradecký, karcinom plic, Královéhradecký kraj, Česko, Martina Vašáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradečtí pneumonologové vybízejí kuřáky k preventivní kontrole plic  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.