Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Náchodská nemocnice nabízí protilátky na zmírnění průběhu covidu, je ale potřeba přijít včas

Náchodská nemocnice má nástroj, díky kterému je možné předejít hospitalizaci u rizikových pacientů s onemocněním covid-19. Prevenci proti těžkému průběhu nemoci nabízí ambulantní covidový stacionář, kde lékaři mohou pacientům podat léky na zmírnění průběhu již potvrzené nemoci.

Šíření covidu-19 v Královéhradeckém kraji v minulém týdnu zesílilo, počet zjištěných nákaz koronavirem vzrostl o 59 procent na 2089 z předchozích 1311. Počet úmrtí u lidí s covidem stoupl z předchozích tří na šest osob za týden.

Oblastní nemocnice Náchod se proto snaží informovat veřejnost o možnosti podání monoklonálních protilátek – ty při včasném podání dokážou zmírnit průběh onemocnění covid-19. Látky je potřeba podat hned v prvních dnech zjištění nákazy. „Monoklonální protilátky mohou být podány i lidem, kteří ještě nemají prokázaný výskyt viru v těle, ale mají na nemoc podezření, například po rizikovém kontaktu s nakaženým člověkem, za předpokladu, že nebyli očkováni,“ uvádí nemocnice.

Léčba monoklonálními protilátkami je určená lidem, kteří spadají do kategorie vysoce rizikových pacientů. Mezi ty patří lidé starší 65 let s chronickým onemocněním nebo i mladší lidé, kteří se léčí se závažnými chorobami. „Pokud se považujete za rizikového pacienta a je vám prokázána nákaza covid-19, nebo jste byli v rizikovém kontaktu, informujte okamžitě svého praktického lékaře, který vyhodnotí oprávněnost indikace a domluví podání protilátek v covidovém stacionáři,“ apeluje náchodská nemocnice.

Monoklonální protilátky se podávají infuzí, jednorázově a ambulantně, není tedy nutná hospitalizace. Po podání do žíly látky obalí virové částice, tím viru znemožní vstoupit do buněk a množit se. Výzkumy potvrdily, že čím dříve se monoklonální látky podají, tím je vyšší účinek a úspěšnost léčby. Proto je potřeba aplikovat lék co nejdříve od začátku obtíží nebo co nejdříve po rizikovém kontaktu s nakaženým člověkem. Vzhledem k tomu, že se jedná se o neregistrovaný přípravek, který je stále předmětem klinického hodnocení, lékař musí pacienta informovat o všech přínosech i rizicích léčby. Lékaři zároveň upozorňují, že aplikace monoklonálních protilátek není náhradou očkování proti covidu-19. 

Monoklonální protilátky podává i Fakultní nemocnice Hradec Králové. „Zatímco před několika týdny šlo o jednotky aplikací denně, nyní to je kolem deseti denně. V zásobě nyní máme stovky dávek," uvedl mluvčí nemocnice Jakub Sochor.  

Fakultní nemocnice už musela omezit i některé neakutní operace, aby se zdravotníci mohli věnovat pacientům s covidem. Zatímco ještě na začátku listopadu zajišťovaly péči o pacienty s covidem dvě kliniky, následně nemocnice pro pacienty s covidem otevřela jedno oddělení na urologické klinice. Minulé úterý nemocnice otevřela další covidová lůžka na plicní klinice. „Při dalším nárůstu počtu pacientů je nemocnice v souladu se svým pandemickým plánem připravena přeměnit na covidová oddělení i další pracoviště," uvedl mluvčí.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Oblastní nemocnice Náchod

Štítky nemocnice, Náchod, koronavirus, COVID-19, protilátky, infuze, monoklonální protilátky, pacient, Oblastní nemocnice Náchod, Královéhradecký kraj, Jakub Sochor, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náchodská nemocnice nabízí protilátky na zmírnění průběhu covidu, je ale potřeba přijít včas  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.