Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Základní školy v kraji se připravují na další opatření. Chystají výuku na dálku

Základní školy v Královéhradeckém kraji se připravují na možnou výuku na dálku nákupem výpočetní techniky. Úroveň vybavení IT technikou je v městských školách různá. Ke zvládnutí distanční výuky bude také důležité, jaké zázemí budou mít žáci doma, vyplynulo z ankety mezi zřizovateli základních škol v Královéhradeckém kraji.

Každá základní škola v České republice by měla do poloviny října dostat od státu na IT vybavení 20.000 korun na jednoho učitele, celkem jim stát pošle 1,2 miliardy korun. Někde ale nemusí peníze na nákup stačit. Počítače a další potřebnou IT techniku budou muset školy koupit do konce prosince.

Ve stotisícovém Hradci Králové v městských školách by s výukou na dálku po technické stránce neměl být problém. Vedení města zjednodušilo podmínky stanovené vnitřními předpisy, školy dostaly větší kompetence pro nákup pomůcek a vybavení pro eventuální povinnou výuku na dálku.

"Příspěvek bude použitý například na nákup notebooků, prostředků pro komunikaci, kamer nebo sluchátek pro učitele. Vybavenost na jednotlivých školách je různá, je to i podle personálních kapacit," řekl mluvčí hradeckého magistrátu Petr Vinklář. Krajské město zřizuje 17 základních škol.

"Školy si vyzkoušely a nastavily vlastní komunikační kanál, který je různý škola od školy. Podle vyjádření od ředitelů by neměly být problémy," uvedl Vinklář. Dodal, že školy jsou navíc nyní lépe vybaveny ochrannými pomůckami, postupují podle manuálu ministerstva školství (MŠMT), často i nad jeho rámec.

Město Jičín díky navýšení rozpočtu od ministerstva školství mohlo vypsat centrální zakázku ve zjednodušeném podliminitním řízení v ceně přibližně 2,2 milionu korun bez DPH.

"Zakázka spočívá v pořízení IT vybavení pro školy, aby byla v plném rozsahu možná distanční výuka. Zakázka je vypsána centrálně pro všechny čtyři základní školy, které Jičín zřizuje, a to kvůli zjednodušení procesu," uvedl mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

V šestnáctitisícovém Jičíně předpokládají, že výpočetní technika bude dodávána během podzimu, počínaje říjnem 2020. "Pořízení výpočetní techniky je důležité, neboť při jarní distanční výuce se naráželo na to, že někteří žáci neměli přístup k dostatečnému IT vybavení," dodal Jireš.

Podle mluvčí náchodské radnice Niny Adlof není městská škola, která by měla zásadní problém s vybavením. Základních škol toto město zřizuje šest. "Zřizovatel průběžně školy digitálními technologiemi vybavuje. Stávající vybavení budou školy doplňovat a zlepšovat. Případné distanční vzdělávání bude nyní kvalitnější díky zkušenostem z jara a novému vybavení. Doufáme ale, že k výuce na dálku nedojde," uvedla Adlof.

Na základních školách výuka na dálku fungovala už po uzavření škol na jaře. Účast na ní ale nebyla povinná. Školy se začaly otevírat postupně až po dvou měsících, docházka ale zůstala do konce minulého školního roku dobrovolná.

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky ČR, školy, správa, koronavirus, obce, Královéhradecký, základní škola, Královéhradecký kraj, výpočetní technika, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, radnice, Jičín, Česko, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Základní školy v kraji se připravují na další opatření. Chystají výuku na dálku  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.