Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Zamezit mísení žáků z různých tříd je podle škol v hradeckém kraji obtížné

Ministerský návod, jakým způsobem mají školy od 1. září uplatňovat hygienická opatření, měl přijít dříve. Dodržení některých doporučení, například zabránit mísení dětí z různých tříd, bude stěží proveditelné až nemožné, vyplynulo z odpovědí zástupců základních škol v Královéhradeckém kraji. Naopak vítají zavedení distanční výuky do školského zákona.

Školy dostaly tento týden manuál k fungování škol v novém školním roce. Jsou v něm převážně jen doporučení, jejich provedení nechává ministerstvo s hygieniky do značné míry na ředitelích.

"Problém vidím hlavně ve školní družině a v jídelně, tam mísení dětí těžko zamezíme. Jídelna není jen pro školu, ale i pro veřejnost. Školní družina, to bude také zajímavé. Do družiny se spojují vždy dvě třídy," řekl ředitel ZŠ Komenského v Novém Městě nad Metují Vladimír Milt.

Podle něj na prvním stupni, kde jsou kolektivy většinou pohromadě po celý den, by neměl být se zamezením prolínání žáků různých tříd problém. "Na druhém stupni se ale stěhuje třída v podstatě každou druhou hodinu, jsou tam odborné předměty, a to může být problém. Navíc v sedmém až devátém ročníku se třídy spojují podle jednotlivých předmětů," řekl Milt.

Podle oslovených zástupců škol v Královéhradeckém jsou přesto školská zařízení na výuku za dodržování přísnějších hygienických pravidel připravená. "To, že budou mít děti na chodbách roušky, v tom problém nevidím. Polovina dětí z prvního stupně na to už najela na jaře, ostatní se chytnou. Problém je se školní družinou, kde máme osm oddělení a minimálně dvě třídy musíme dělit mezi další oddělení. Družinu nenafoukneme, s tím nic neuděláme," řekla zástupkyně ředitele hradecké ZŠ Bezručova pro první stupeň Lenka Pechánková.

Královéhradecký kraj připravuje podporu pro školy všech zřizovatelů v regionu, například formou dovybavení výpočetní technikou nebo školení pro pedagogické pracovníky i rodiče.

Kraj uvolnil ze svého rozpočtu na nákup notebooků pro dětské domovy 1,7 milionu korun, pro učitele středních škol pět milionů korun a dalších 4,5 milionu na stejný účel bude schvalovat krajské zastupitelstvo v září, uvedl Michal Friček z kanceláře hejtmana.

Královéhradecký kraj v rámci projektu I-KAP II (krajský akční plán vzdělávání) vypsal výběrové řízení na nákup 200 notebooků za maximální cenu 4,4 milionu korun na podporu online vzdělávání ve školách. "Notebooky půjdou do partnerských škol projektu a bude tak doplněna investice odboru školství. Cílem je dosáhnout stavu, kdy každý učitel ve škole zřizované Královéhradeckým krajem bude mít k dispozici notebook," uvedl Friček.

Na nákupy vybavení jsou navázána školení pro učitele, žáky i rodiče v oblasti IT.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, koronavirus, správa, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, školní družina, notebook, Nové Město nad Metují

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zamezit mísení žáků z různých tříd je podle škol v hradeckém kraji obtížné  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.