Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na hradeckých základních školách se bude o letních prázdninách rekonstruovat

Během letních prázdnin se hradecké školy promění. Zmodernizují se učebny a vybavení, v některých školách dojde k zásadním opravám nebo investicím do nového gastro zařízení. Na převážné většině škol už byly stavební práce zahájeny. Do oprav městských škol se proinvestuje 40 milionů korun.

Kromě rozsáhlé modernizace v ZŠ Bezručova a ZŠ Mandysova za přibližně 22 milionů korun by mělo být vše hotovo do konce letních prázdnin. Do oprav městských základních, mateřských a uměleckých škol, bude investováno přibližně 40 milionů korun.

„Prakticky na každé hradecké základní škole budou přes prázdniny probíhat stavební práce. V některých případech se jedná o běžné, ale nutné a poměrně nákladné opravy, které pro školy zajišťují technické služby, jiné si zase koordinují školy samy. Na dvou školách, ZŠ Bezručova a ZŠ Mandysova, byla také se začátkem letních prázdnin zahájena rozsáhlá modernizace, jejímž smyslem je zvýšit kvalitu vzdělávání žáků. Školám jsme také přispěli čtyřmi miliony na obnovu gastro vybavení ve školních jídelnách, která bude zahájena během prázdnin,“ říká náměstek primátora pro oblast školství Martin Hanousek.

Oprav se dočkají i některé mateřské školy. Například v MŠ Plačice dojde ke zbudování topení na plyn za 2,3 milionu korun, v MŠ Albertova a MŠ Svobodné Dvory se chystá odvlhčení a sanace zdiva.

Prázdninové opravy městských škol jsou na koordinaci náročné. „V některých školách už práce odstartovaly týden, dva před začátkem prázdnin. Je to z časových důvodů, aby se všechny potřebné opravy a změny stihly do zahájení nového školního roku,“ sdělila Věra Pourová, náměstkyně primátora pro oblast městského majetku.

Na ZŠ Plotiště provedou technické služby opravu střechy, která vyjde na 6,2 milionů korun. Další 2 miliony přijdou v ZŠ Pouchov na opravu dvorků. To samé v hodnotě 1,5 milionu korun čeká i ZŠ Jiráskovo náměstí.

 „Opravy, které technické služby provádí, jsou opravdu různého charakteru. Na dalších školách dojde k opravám ústředního topení, a to v ZŠ Kukleny nebo v ZŠ Milady Horákové. Na školských zařízeních dále probíhá výměna osvětlení, opravy oplocení a opravy venkovních dlažeb,“ říká náměstkyně Pourová.

V rámci právě probíhajících změn na školách se rozsáhlé modernizace dočká také ZŠ Bezručova a ZŠ Mandysova. „V obou školách budou modernizovány učebny a zřízen bezbariérový přístup. Někde bude bezbariérovost řešena rampou, jinde budou instalovány výtahy. Počítá se také s vybudováním bezbariérových toalet. Mimo to dojde na demontování a odstranění starého vybavení v řešených prostorech, které bude nahrazeno novým. Žáci se tak budou moci těšit na nové lavice, sedací nábytek, skříňový nábytek nebo vymalované třídy,“ sděluje investiční náměstek primátora Jiří Bláha.

Modernizace na obou školách, které vyjdou město na 22 milionů korun, započaly už začátkem léta a budou hotovy na jaře příštího roku. Město na tyto investiční akce plánuje využít dotace z integrovaného regionálního operačního programu.

Ohodnoť článek

Foto bezrucka.cz

Štítky školy, oprava, Hradec Králové, rekonstrukce, investice, prázdniny, Věra Klásková, Milada Horáková, Martin Hanousek, Jiří Bláha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hradeckých základních školách se bude o letních prázdninách rekonstruovat  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.