Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Hradci vyroste centrum pro klienty se sluchovým postižením

Pro klienty se sluchovým postižením vznikne v Hradci Králové centrum za 48,8 milionů korun. Sloužit bude lékařům, pedagům, ale poslouží i rodičům, kteří se tu budou moci naučit znakovou řeč.

Centrum vznikne při speciální škole Štefánikova. Ta jako jediná v republice pomáhá dětem se sluchovou vadou od narození až po dospělost a vzdělává také tlumočníky českého znakového jazyka.

„Vybudováním centra zkvalitníme služby, které škola nabízí, a to zejména služby rané péče a speciálního pedagogického centra. Dosud speciální pedagogové a jejich odborní spolupracovníci působili v provizorních podmínkách," řekla náměstkyně hejtmana pro školství Martina Berdychová (Východočeši).

Škola, zřizovaná Královéhradeckým krajem, už vyhlásila výběrové řízení na stavební firmu a v současné době vyhodnocuje nabídky. Na stavbě centra by se mohlo začít v červnu. Škola dostala i příslib dotace z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši 21,8 milionu korun.

Centrum bude v přístavbě, která vznikne nad objektem mateřské školy. Budou zde odborné pracovny, učebna a herna. V rámci projektu se už počítá i s vybavením nových prostor nábytkem, elektronikou a zrekonstruují se rozvody vody a sociálního zařízení ve školce, a opraví se také přístupové cesty.

Speciální škola Štefánikova nabízí kromě školky i základní, střední a vyšší odborné vzdělání.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto neslhk.com

Štítky sluchově postižení, centrum, Hradec Králové, škola, znaková řeč, Martina Berdychová, Východočeši, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislav Beran

Moje děti tam chodí do školy a jsem rád, že bude nový centrum. Hezky napsaný článek, ale mám k tomu výhradu. Znaková řeč vs znakový jazyk. Hodne lidí píše nebo říká znaková řeč, což jsem špatně formulovaný. My taky neříkáme, že máte českou řeč nebo u cizinců, že používají anglickou řeč. Prostě je český jazyk, anglický jazyk a taky znakový jazyk. Neberte to ve zlém, ale myslím si, že je to dobré si to uvědomit.

Čtvrtek, 28. května 2020, 08:05Odpovědět

V Hradci vyroste centrum pro klienty se sluchovým postižením  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.