Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Rodiče podepisují petici, aby se děti mohly učit v přírodě místo v uzavřených třídách

Dneškem začala nepovinná výuka pro žáky 9. tříd. Přes šest stovek rodičů už ale podepsalo petici, ve které žádají ministra školství Roberta Plagu (ANO), aby se mohlo po znovuotevření škol vyučovat i v přírodě. Přijde jim to vhodnější, než v uzavřené třídě.

Současná nařízení počítají jen s výukou na školních pozemcích. Podle autorů petice, kterou do dnešního rána podepsalo přes 600 lidí, jsou pravidla vytvořená pro velké školy o stovkách žáků, které se věnují standardní výuce. „Chtěli bychom upozornit na menší venkovské školy, soukromé školy s menším množstvím žáků a odlišným přístupem k výuce. Jeví se jako silně omezující v některých školách takovou podmínku dodržovat," uvádí petice.

Výuka pod širým nebem je podle rodičů vhodná i kvůli tomu, že se děti do škol vrací v květnu a červnu. Tyto měsíce patří mezi nejteplejší měsíce školního roku. „Pobyt v uzavřeném prostoru je pro šíření kapénkových infekcí daleko příhodnější než pobyt na čerstvém vzduchu," píše se v petici. Celodenní nošení roušky navíc podle petentů neprospívají zdraví. Podle pokynů ministerstva má být ale povinná pouze při pohybu ve společných prostorách škol, ne ve třídách.

Dnes tedy mohou nepovinně žáci do 9. tříd, děti z prvního stupně se mají vrátit do škol 25. května, ale jen ve skupinách po 15 žácích. Školy byly kvůli opatřením v souvislosti s koronavirem uzavřené od poloviny března. Ode dneška se režim vysokých škol může rozšířit na aktivity pro 15 lidí. Provoz škol to ale pravděpodobně moc neovlivní, protože na některých už skončil semestr a na dalších skončí v nejbližších týdnech. Výuka i další činnosti v nich pokračují na dálku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky petice, rodiče, školy, příroda, Robert Plaga, ministr školství, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodiče podepisují petici, aby se děti mohly učit v přírodě místo v uzavřených třídách  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.