Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nová naučná stezka přiblíží Svobodský kras na Trutnovsku

Nová naučná stezka Svobodský kras u Svobody nad Úpou na Trutnovsku přiblíží geologický vývoj a nálezy zkamenělin v oblasti. Cílem je přitáhnout pozornost návštěvníků k méně známým a turismem méně ohroženým místům v Krkonoších. Správa (KRNAP) letos otevřela novou naučnou stezku také na úbočí Černé hory mezi Svobodou nad Úpou a Janskými Lázněmi.

"Jedním z málo známých fenoménů Krkonoš je takzvaný Svobodský kras, jehož součástí je Medvědí jeskyně s jedinečnými nálezy zkamenělin. U Medvědí jeskyně se našly kosti medvěda hnědého a mnoho kostiček netopýrů, jde o nejbohatší paleontologické naleziště v Krkonoších," uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Naučná stezka má dvě části, jedna je u Medvědí jeskyně a je vybavená i turistickým přístřeškem. Druhá část je na opačné straně pahorku a od Medvědí jeskyně k ní vede pěšina s orientačními značkami. Výchozím bodem může být vlakové nádraží ve Svobodě nad Úpou, kde je také možné zdarma parkovat. Informační cedule vznikly ve spolupráci s Českou speleologickou společností Albeřice.

"Chceme návštěvníkům ukázat málo známé, ale pěkné místo s krásným příběhem. Vápenec byl důležitý pro lidi v okolních vesnicích, protože se z něj pálilo vápno potřebné na stavbách. Dnes se jedná o lokality s výskytem vzácných, na vápenec vázaných druhů rostlin a živočichů," uvedl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Naučná stezka je součástí projektu na usměrnění návštěvnosti s podporou EU. V posledních letech návštěvnost Krkonoš roste.

Autoři | Foto Radek Drahný

Štítky ČR, rezervace, turistika, rekreace, stavby, Krkonoše, naučná stezka, okres Trutnov, jeskyně, Správa Krkonošského národního parku, Janské Lázně, Krkonošský národní park, Úpa, Černá hora, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová naučná stezka přiblíží Svobodský kras na Trutnovsku  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.