Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve Dvoře se otevřela po měsíci a půl Městská knihovna. Lidé nad 60 let mají vyhrazené hodiny

Městská knihovna Slavoj ve Dvoře Králové nad Labem se dnes opět otevřela pro své čtenáře. Prozatím bude fungovat v omezeném režimu a za zvýšených hygienických opatření. Třikrát v týdnu, bude vyhrazena vždy jedna hodina lidem nad 60 let.

Knihovna se tak otevřela po měsíci a půl díky postupnému rozvolňování mimořádných opatření přijatých kvůli koronavirové pandemii. Uzavřena byla od 13. března. Lidé si mohli alespoň objednávat dovážku knih. Rozvezeny byly nejen tisíce knih, ale i dokumentů. „Během května budou možné pouze výpůjční služby v oddělení pro dospělé, pro děti a ve studovně. Prozatím nebudou zpřístupněny veřejný internet, čajovna, posezení ve studovně a veřejné WC. Do 31. května jsou také nadále pozastaveny všechny vzdělávací a kulturní akce,“ upozorňuje ředitelka knihovny Marta Pešková Staníková.

Pro některé jsou tu vymezené hodiny

Vždy třikrát v týdnu, v pondělí, ve středu a v pátek mezi 9:00 – 10:00, je vymezena hodina, kdy bude knihovna přístupná jen seniorům nad 60 let, osobám s průkazem ZTP a dalším z ohrožených skupin obyvatel.

Na otevření se musela knihovna připravit zásobením ochranných pomůcek a dezinfekcí. „Připravili jsme také hygienická pravidla, která budou muset návštěvníci dodržovat,“ podotýká Marta Pešková Staníková.

Co platí pro návštěvníky knihovny

  • Nevstupujte, prosím, do knihovny, vykazujete-li známky nemoci, jste-li v kontaktu s nemocným nebo se necítíte dobře.
  • Před vstupem do budovy knihovny je třeba mít zakrytá ústa i nos rouškou.
  • Vždy je třeba zachovávat minimálně dvoumetrový odstup mezi osobami.
  • Na jednotlivých odděleních se smí zdržovat max. 4 osoby při zachování minimálně dvoumetrového odstupu, aby nedocházelo ke shromažďování osob v místnosti.
  • Po vstupu do budovy knihovny proveďte dezinfekci rukou (dezinfekce je vám k dispozici na stojanu umístěném hned za vstupními dveřmi).
  • Veškeré výpůjčky (tj. knihy, časopisy i CD), které byly vypůjčeny v jakémkoli oddělení knihovny, je třeba vrátit v prostorách čajovny (vstup do čajovny – první dveře na pravé straně – viz směrovky).
  • Teprve pak je možné se odebrat do jednotlivých oddělení pro nové výpůjčky.

Městská knihovna v Hradci Králové otevře 11. května.

I tady se budou muset dodržovat zpřísněné hygienické podmínky, aby návštěvníci ani knihovníci nebyli vystaveni riziku možné nákazy."Chtěla bych vás všechny ujistit, že nadále automaticky prodlužujeme vaše výpůjčky a sankční poplatky se neplatí. Dále prosíme vracejte dokumenty do biblioboxů, aby po otevření nečekaly zbytečně dlouho v karanténě na další čtenáře," uvádí ředitelka knihovny Barbora Čižinská.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky znovuotevření, knihovna, Slavoj, Dvůr Králové nad Labem, koronavir, opatření, Městská knihovna Slavoj, kniha, dezinfekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Dvoře se otevřela po měsíci a půl Městská knihovna. Lidé nad 60 let mají vyhrazené hodiny  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.