Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V necelých čtyřiceti se stal Kamil Musílek profesorem. Teď jako první Čech získal prestižní cenu za chemii

Ten týden byl pro Kamila Musílka z Katedry chemie Přírodovědecké fakulty hodně hektický. Nejprve se v necelých čtyřiceti letech stal profesorem a pak navíc jako vůbec první Čech za svůj výzkum získal prestižní cenu European Federation for Medicinal Chemistry.

„Beru to jako veliký úspěch a uznaní výsledků vědy, které jsem vytvořil v oboru Medicinální chemie za celou kariéru. A samozřejmě je to i uznání pro mé kolegy a studenty, kteří mi s vědeckou prací pomáhali. Zároveň je to pro mě motivace k dalšímu výzkumu, který bude i přínosem pro společnost,“ řekl Kamil Musílek. 

Profesor Musílek se ve svém výzkumu zaměřuje na vývoj molekul proti otravám organofosfáty. Spolu se svým týmem se mu také podařilo vyvinout novou sloučeninu, která může sloužit při léčbě otrav bojovými chemickými látkami (např. sarin, cyklosarin, VX nebo tabun) nebo pesticidy. Antidota, která se v současnosti používají při léčbě těchto otrav, se prakticky nezměnila od 70. let 20. století, jde tedy o průlom po dlouhých 50 letech. Článek o nově vyvinuté látce otiskl prestižní zahraniční časopis Journal of Medicinal Chemistry(podle žebříčku Web of Science 3. nejlepší časopis ve svém oboru) a publikoval jej i jako první stranu. Prof. Musílek a jeho tým také pracuje na výzkumu molekul proti Alzheimerově nemoci nebo teranostik (terapie a diagnostika) proti nádorovým onemocněním.

Medicinální chemií, která se zabývá vývojem nových látek s lepšími účinky, např. při léčbě rakoviny, kardiovaskulárních chorob nebo infekčních onemocnění, se na Univerzitě Hradec Králové dlouhodobě zabývají multidisciplinární vědecko-výzkumné týmy napříč fakultami. Jedním z největších projektů univerzity je v současnosti IT4Neuro(degeneration). Ten se kromě vývoje léků na neurodegenerativní onemocnění, jako je například Parkinsonova choroba či Alzheimerova nemoc, zaměřuje i na ekonomické problémy spojené se stárnutím a dopadem těchto nemocí na populaci. 

prof. PharmDr. Kamil Musílek, Ph.D. (*1980)

Kamil Musílek vystudoval Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové, kde absolvoval i doktorské studium v oboru Farmaceutická chemie (Ph.D. 2007, PharmDr. 2008) a kde v roce 2012 i habilitoval. V současnosti působí na Katedře chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové, jako její vedoucí, kromě toho pracuje v Centru biomedicínského výzkumu Fakultní nemocnice Hradec Králové. Od března 2019 zastává také funkci proděkana pro zahraniční vztahy Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové. 

Dosud publikoval 12 kapitol v monografii, je mimo jiné autorem 4 patentů nebo více než 170 původních článků ve Web of Knowledge (H-index = 30)

Autoři | Foto UHK

Štítky profesor, Kamil Musílek, chemie, uhk, výzkum, léčba, Přírodovědecká fakulta Univerzity Hradec Králové, Univerzita Hradec Králové, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové

V necelých čtyřiceti se stal Kamil Musílek profesorem. Teď jako první Čech získal prestižní cenu za chemii  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.