Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Brexit může ztížit studijní pobyty, školy na Hradecku zatím opatření neplánují

Dopad brexitu na studijní pobyty ve Velké Británii by mohl být pro školy i studenty komplikací. ČTK to zjistila od zástupců škol v Královéhradeckém kraji. Jen někteří z nich ale mají z brexitu obavy a školy v kraji zatím nechystají žádná opatření. O podobě brexitu totiž dosud nepadlo rozhodující slovo a o dopadech na školství se zatím jen spekuluje. Studijní pobyty v Británii jsou mezi studenty v Královéhradeckém kraji oblíbené a zájem o ně neklesá.

Ředitel královéhradeckého Gymnázia J. K Tyla Matěj Ondřej Havel řekl, že bude záležet na tom, jak nakonec brexit dopadne. „Z naší školy jezdíme se studenty do Británie na jazykové pobyty dokonce dvakrát ročně. Pochopitelně tu je jistá obava, jak brexit dopadne, jestli zájezdy budeme vůbec uskutečňovat, a pokud ano, tak za jakých podmínek. To je věc, která nás trošku straší, nazval bych to mírnými obavami," řekl.

Většina studentů vyráží do Britanie v rámci programu Erasmus, hodně pobytů se uskutečňuje i formou poznávacích zájezdů. Každý rok v rámci programu Erasmus vyjede z Česka do Velké Británie přibližně 600 vysokoškolských studentů, 700 středoškoláků či 200 učitelů. Zástupci škol v Královéhradeckém kraji upozornili v souvislosti s brexitem na možnost zdražení studijních pobytů. „Komunikace v rámci evropských grantů nebo evropských peněz, které lze na to získat, by kvůli brexitu pravděpodobně odpadla. Takže v tomto směru existuje nejistota," řekl Havel.

Univerzita Hradec Králové (UHK) má v současnosti ve Velké Británii na studijních pobytech v rámci Erasmu tři studenty. Podle mluvčího univerzity Jakuba Nováka nemá škola s britskými univerzitami rozsáhlé vazby. Díky Erasmu jezdí do Británie ročně maximálně deset studentů. Výměnné studium se na UHK totiž soustřeďuje hlavně na regiony Asie, Afriky, Latinské Ameriky a kontinentální Evropy.

Přesto dění kolem odchodu Británie z EU vnímá UHK jako nepřehledné a pro univerzitu nepříjemné. „Věříme, že vědecká spolupráce v tomto ohledu nebude nijak narušena. Věříme ujištěním kabinetu premiérky Theresy Mayové, která se nechala několikrát slyšet, že odchod Velké Británie z EU neohrozí spolupráci mezi kontinentální a ostrovní Evropou na poli vědy, výzkumu a studia," řekl Novák.

Doufá, že případné náklady na výměnný pobyt či stáž studentů UHK stále pokryjí programy typu Erasmus. „Stejně tak věříme, že při nejhorší možné variantě takzvaného no deal brexitu najde britská vláda finanční prostředky pro financování této spolupráce z britské strany," dodal Novák.

Spojené království by mělo Evropskou unii opustit 29. března. Pokud by Londýn požádal o odklad, což je jedna z možných variant dalšího vývoje, musí s ním souhlasit všech zbylých 27 členských zemí EU včetně Česka.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Británie, školy, střední, vysoké, brexit, Královéhradecký kraj, Velká Británie, Univerzita Hradec Králové, Evropská unie, Matěj Havel, Jakub Novák, univerzita, Program Erasmus, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brexit může ztížit studijní pobyty, školy na Hradecku zatím opatření neplánují  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.