Počasí dnes19 °C, zítra25 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Řemeslníci využili prázdných lavic a vylepšují hradecké mateřské i základní školy

Léto využijí řemeslníci k tomu, aby vylepšili některé základní a mateřské školy v Hradci Králové. Naběhnou do Kuklen, Malšovy Lhoty a mimo jiné také na Slezské Předměstí.

Město investuje do oprav téměř 210 milionů korun bez DPH. Práce už probíhají v ZUŠ Střezina. Tady je v rámci druhé etapy rekonstrukce opravováno zázemí vedení školy. Stavbaři se nastoupí také do MŠ Pohádka, kde vybudují nové třídy nebo do ZŠ a MŠ Malšova Lhota, kde postaví přístavbu a nainstalují vzduchotechniku. Rekonstrukce v dalších školách, které vyjdou na 20 milionů korun s DPH, budou zajišťovat Technické služby Hradec Králové. Například v ZŠ Kukleny dojde k opravám hřiště i sportovní podlahy v tělocvičně, práce proběhnou i v MŠ Štefcova nebo v ZUŠ Brandlova.

Školy během prázdnin pochopitelně nespí. Na prázdniny plánujeme především akce, které se týkají pravidelné údržby a drobnějších stavebních úprav. Nad to máme připraven a realizujeme balík investičních akcí, které mají zázemí hradeckých základních a mateřských škol zásadněji modernizovat,“ sdělila hradecká primátorka Pavlína Springerová. 

Už v květnu se řemeslníci například pustili do druhé etapy rekonstrukce ZUŠ Střezina na Slezském Předměstí, kde provedli demoliční práce. „Opraveno bude mimo jiné zázemí pro vedení školy, dojde na výměnu oken, dveří i střechy a následně se celá budova zateplí. Novinkou bude vysoké loubí s horizontální atikou a pravidelným sloupovím před průčelím budovy. Nejedná se jen o estetické vylepšení, ale půjde o výrazný symbol našeho závazku k užitným i uměleckým hodnotám. Školu tak promění v ikonické místo, které si každý zapamatuje,“ říká náměstek primátorky pro oblast investic Lukáš Řádek. Nový kabát dostanou i pavilony klasické a moderní hudby. 

O prázdninách dojde v ZŠ a MŠ Malšova Lhota ke stěhování, aby tu mohli řemeslníci zahájit stavební práce. Ve stávajícím objektu dojde v říjnu ke kompletní výměně topení, k instalaci vzduchotechniky a zateplení budovy. Zároveň bude vystavěna přístavba, ve které vznikne nový prostor na výdej jídla, a jídelna, jež může fungovat například i ke společenským, kulturním či vzdělávacím účelům. V patře budou zřízeny tři třídy, na které se město chystá čerpat dotaci, a v horním patře najde zázemí personál školy. Vznikne také větší prostor šaten pro žáky a úprav se dočká i tělocvična. Objekt bude díky výtahu bezbariérový. 

Do oprav školských zařízení, které mají ve své správě Technické služby Hradec Králové, bude vynaloženo přes 20 milionů korun včetně DPH. „Nejnákladnější rekonstrukci čeká ZŠ Kukleny, kde bude za více než čtyři miliony korun opraveno do konce září školní venkovní hřiště a na téměř 2,5 milionu korun vyjde oprava sportovní podlahy v malé tělocvičně, která by měla být hotova před koncem letních prázdnin. Rekonstrukcí ve výši téměř pěti milionů projde podlaha ve školní kuchyni v ZŠ Bezručova,“ uvádí náměstek primátorky Pavel Vrbický odpovědný za správu majetku města. Zde byly zahájeny práce k 1. červenci a skončí až v říjnu.

Ani další školy nepřijdou zkrátka. K opravě střechy téměř pět milionů dojde v MŠ Plotiště Sever, kde budou práce zakončeny v srpnu. Práce na opravě zpevněných ploch, včetně zahradních úprav, provedou řemeslníci za 2,7 milionů korun od července až do srpna v MŠ Štefcova. Za více než 2,5 milionu korun bude přes prázdniny opravena kotelna v ZŠ Svobodné Dvory. Okna se již opravují v ZŠ Plotiště Jih, částečně jsou vyměňována v ZUŠ Brandlova a v ZŠ Milady Horákové dojde k výměně hlavních uzávěrů vody.

Ohodnoť článek

Foto Město Hradec Králové

Štítky škola, rekonstrukce, Kukleny, Pohádka, Malšova lhota, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řemeslníci využili prázdných lavic a vylepšují hradecké mateřské i základní školy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.