Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Hradec Králové chce do města přilákat nové učitele základních škol. Dostanou služební byty

Vedení Hradce Králové se rozhodlo, že do svých základních škol přiláká nové pedagogy. Novým učitelům chce nabídnout celou řadu benefitů. Jedním z nich jsou i služební byty. Nově zrekonstruované bytové jednotky jsou k dispozici na Pražské třídě. Teoreticky se sem učitelé mohou nastěhovat už od začátku příštího školního roku. Další z možností podpory budou motivační příspěvky i speciální stipendijní program.

"V rámci školství v celé zemi je obecný nedostatek pedagogů s aprobacemi matematika, fyzika, chemie nebo třeba také informatika. Hradec v tomto případě není výjimkou. Od ředitelů hradeckých základních škol také dostáváme poslední dobou informace, že začíná být nouze i o kantory na prvním stupni,“ uvedla v tiskové zprávě primátorka města Pavlína Springerová (HDK). 

Radnice počítá, že během prázdnin pronajme 11 nově zrekonstruovaných bytů čp. 559 na Pražské třídě. Ke každému z bytů náleží i parkovací stání. Byty se však nachází jen několik desítek metrů od zastávky hromadné dopravy.  

„Oslovili jsme ředitele základních škol, aby nám zprostředkovali případný zájem o tento typ podpory ze strany pedagogů. Byty za zvýhodněné nájemné budou určené pro pedagogy do třiceti let a splňují tříletou praxi v hradecké základní škole. Doba bydlení by pak měla být maximálně na čtyři roky,“ uvedl náměstek primátorky Pavel Vrbický (Piráti). 

Kromě bytů chce město učitelům na základních školách v Hradci Králové zprostředkovat i stipendijní program ve spolupráci s Univerzitou Hradec Králové. „Ředitelé základních škol nám nejprve identifikují chybějící pedagogické pozice. Následně ve spolupráci s nimi a s univerzitou budou vytipováni studenti takových aprobací, kterým pak město nabídne stipendium, a to maximálně po dobu jednoho roku,“ vysvětluje primátorka.  

Kromě výše zmíněných výhod chce radnice vybrané učitele motivovat i finančně. Už v minulém roce mezi ně rozdělilo celkem 600 tisíc korun v rámci stabilizačních příspěvků. „V tuto chvíli připravujeme podmínky tohoto dotačního programu, který bude podobný programu z loňského roku s tím, že na základě minulé zkušenosti některé méně vyhovující parametry po dohodě s řediteli upravíme,“ uvádí primátorka města. 

Učitelé na základních školách vydělávají na začátku pracovního poměru obvykle 20 758 až 30 709 korun hrubého měsíčně. Po pěti letech práce je to mezi 23 377 a 34 664 korun měsíčně za 40hodinový pracovní týden. 

Ohodnoť článek

Foto FPZČU

Štítky základní škola, Hradec Králové, benefit, učitel, vzdělání, byt, příspěvek, služební, mateřská, základní, škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové chce do města přilákat nové učitele základních škol. Dostanou služební byty  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.