Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradecké Divadlo Drak odstartovalo projekt a zároveň uspělo v evropském dotačním programu

V této sezoně spustilo Divadlo Drak nový projekt, který je věnovaný mladému publiku pod názvem Drak+. Součástí je speciální dramaturgická linka čtyř představení. Ta navazují na lektorské programy pro střední školy a seminář pro pedagogy, kteří pracují s náctiletými. Projekt byl podpořen z prostředků Národního plánu obnovy na Kreativní vzdělávání a dotačního programu Královéhradeckého kraje.

Náctiletým se bude Divadlo Drak věnovat dlouhodobě. A to díky tomu, že spolu s partnery z Německa a Norska uspěl v evropském dotačním programu Kreativní Evropa s tříletým projektem Third Place (Třetí místo)

Nejdůležitější část projektu Drak + je celoroční spolupráce se dvěma třídami hradeckých středních škol s názvem Druhák. V projektu jsou zapojeni studenti druhých ročníků Střední zdravotnické školy a Gymnázia J.K.Tyla.

V letošním školním roce se setkají celkem šestkrát.  Na úvodním dopoledním semináři, při odpoledních představeních s navazujícím lektorským programem, na debatě s tvůrci a při večerní neorganizované návštěvě divadla. Zde se sejdou zapojené školy dohromady. Projekt bude zakončen závěrečným happeningem.

Mimo dvou inscenací z vlastního repertoáru Divadla Drak jsou pro mladé nachystány dva tituly v podání hostujících souborů. Multimediální inscenaci Invisible Man, za kterou stojí tvůrčí tandem Janek Lesák a Natálie Preslová, představí Jihočeské divadlo. Dalším hostujícím souborem bude pražské divadlo D21. To hradeckým divákům přiveze inscenaci Emil čili O Háchovi. Ta získala před nedávnem Cenu Marka Ravenhilla pro nejlepší inscenaci současné hry za uplynulý rok.

„Inscenacemi Cesta a Antigona se v Draku otevřely dveře i dospívajícím divákům, kteří dlouhodobě považovali Drak za divadlo pro „mateřinky“ a „základky“. Rádi bychom dospívajícímu publiku umožnili se do divadla vracet a vidět představení, která je mohou bavit, řeší témata jim blízká nebo jim umožňují reflektovat vlastní zážitky a emoce. Proto jsme se rozhodli přizvat dva další divadelní soubory a vytvořit programovou řadu čtyř inscenací, které v průběhu jedné sezóny uvedeme na naší scéně v dopoledních reprízách pro školy i ve večerních časech pro veřejnost,“ představuje projekt Drak+ vedoucí produkce Barbora Kalinová.

Pro učitele proběhl na začátku října pilotní dvoudenní akreditovaný seminář Divadlo pro náctileté. Představil divadelní umění jako příležitost k poznání světa i sebe sama, příležitost k diskusi, tříbení názorů, empatii a porozumění, a seznámil je s metodami, jak tuto zkušenost zprostředkovat studentům.

Mezi roky 2023-2026 naváže projekt Drak+ na mezinárodní projekt „Třetí místo“. Ten divadlo připravuje s norskými vůdci projektu a německým divadlem.  

„Třetí místo zkoumá scénické umění pro mladé publikum ve třech různých aspektech, kdy každý z partnerů zastupuje jedno z hledisek – za prvé fyzický prostor, kde se kulturní zážitek odehrává, za druhé samotnou uměleckou tvorbu, kterou zaštiťuje v projektu Divadlo Drak, za třetí zapojení mladého publika tak, aby se cítilo být v tvorbě zastoupeno,“ uvádí ředitel Divadla Drak Tomáš Jarkovský.

Ohodnoť článek

Foto O. Littera

Štítky Divadlo Drak, projekt, dotační program Third Place, student, gymnázium, střední škola, pedagog, dotace, divadlo, představení, Královéhradecký kraj, Německo, Evropa, Norsko, Tomáš Jarkovský, Jihočeské divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké Divadlo Drak odstartovalo projekt a zároveň uspělo v evropském dotačním programu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.