Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Hradci Králové šlo do prvních tříd na osm stovek prvňáčků

Děti, které šly do školy úplně poprvé, mají za sebou první dva dny školního roku. V letošním roce jich do lavic usedlo v Hradci Králové osm set padesát. V předešlých letech jich bylo více. Do prvních tříd zavítalo také třicet dětí ukrajinských válečných uprchlíků. Připojily se k dalším přibližně dvěma stům padesáti ukrajinským dětem, které chodily do školy ještě před prázdninami nebo začaly nový školní rok ve vyšších třídách.

Zápisy prvňáčků se konaly už na začátku dubna. Do základních škol se v té době hlásilo 1066 hradeckých dětí. „Přesný počet dětí, kolik jich nastoupilo do prvních tříd našich škol, budeme mít až ke konci září, kdy se situace skutečně stabilizuje a budeme mít přesné počty k dispozici. Nyní, v první školní den, máme odhady, že do lavic usedlo zhruba 850 prvňáčků, a to včetně dětí ukrajinských válečných uprchlíků,“ uvedl primátor města Alexandr Hrabálek. Ukrajinských dětí přišlo před prázdninami k zápisu do prvních tříd jen devatenáct. V současné chvíli je v prvních třídách přibližně kolem třiceti.

V novém školním roce začalo navštěvovat městské základní školy v Hradci Králové téměř dvě stě osmdesát ukrajinských žáků. „Část těchto žáků již chodila do našich škol na jaře, jiní nastupují poprvé. Tyto počty se neustále mění, jelikož někteří Ukrajinci se vrací zpět do své země, další naopak přijíždějí,“ vysvětluje primátor.

Nevíce navštěvují školy v blízkosti jejich dočasného bydlení. „Pro ukrajinské žáky nevznikaly žádné speciální třídy, ale děti nastoupily do škol mezi své české spolužáky. Nejvíce je jich umístěno v Základní škole Josefa Gočára, kterou začalo navštěvovat téměř padesát ukrajinských dětí,“ sdělil vedoucí odboru školství Magistrátu města Hradec Králové Zbyněk Bárta s tím, že největší zájem mají Ukrajinci o školy v centru Hradce Králové. „Pokud tento zájem o školy v centru nepoleví, budeme muset pro děti ukrajinských uprchlíků hledat místo ve školách na periferiích,“ doplňuje vedoucí Bárta.

Ohodnoť článek

Foto Petr Bezděk

Štítky škola, 1.třída, děti, školní rok, výuka, Ukrajina, žáci, Hradec Králové, uprchlík, základní škola, Alexandr Hrabálek, Josef Gočár, Magistrát města Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové šlo do prvních tříd na osm stovek prvňáčků  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.