Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Základní škola Sion v Hradci Králové se musí vystěhovat. Radnice ji ukončila nájemní smlouvu

Základní škola Sion v Hradci Králové se musí do tří měsíců vystěhovat ze svých prostor. Tento týden o tom rozhodla rada města. Návrh na vystěhování podal primátor Alexandr Hrabálek (ODS). Podle vedení školy je podobné stěhování uprostřed školního roku nereálné. V současné době do této školy chodí 60 dětí.

„Snažil jsem se primátorovi vysvětlit, že takové stěhování nejde za tři měsíce stihnout. On o tom vůbec nechtěl slyšet. Prý se musí postarat o městské děti,“ řekl ředitel základní školy Sion Denis Doksanský. Primátor Alexandr Hrabálek měl řediteli sdělit, že potřebuje prostory pro 100 dětí z mateřských škol, jako náhradní zázemí během rekonstrukce jejich budov.  

Vedení Sionu řešilo například tělocvičny nebo jídelny, které jsou ze zákona u základních škol povinné. „Pronájem tělocvičen se sjednává vždy před začátkem školního roku. Najít volné termíny uprostřed školního roku je takřka nemožné. Bez zajištěných tělocvičen, není možné ze zákona výuku na základních školách provozovat,“ upozorňuje ředitel školy. Zároveň dodává, že stejné je to i s jídelnami. 

Základní škola Sion by se měla přestěhovat do náhradních prostor v Lipkách. Například tělocvičnu by bylo možné využívat u Gymnázia J. K. Tyla nebo Základní školy a Mateřské školy Josefa Gočára. To však podle primátora Alexandra Hrabálka (ODS) nutné nebude. „Jsou to vybavené a pěkné prostory i s tělocvičnou. Ve vnitrobloku je malé sportoviště,“ řekl Hradecké Drbně. 

Zároveň potvrdil, že ve stávajících prostorách Sionu bude muset dojít k úpravám. „Bude třeba snížit umyvadla nebo vyřešit sociální zázemí. Tak aby byla budova vhodná pro umístění dětí z mateřských škol,“ dodal Hrabálek.  

Kámen úrazu byla smlouva s městem  

Základní škola Sion je ve svých aktuálních prostorách v Mandysově ulici od roku 2005. V roce 2007 vedení města podepsalo novou smlouvu, která počítala s výpovědní lhůtou v délce tří měsíců. „Vůbec se mi to nelíbilo. Už tenkrát jsem upozorňoval na to, že je něco podobného naprosto nereálné. Po čase se nám tam podařilo alespoň dostat klauzuli o tom, že o ukončení této smlouvy musí rozhodnout rada města,“ řekl Hradecké Drbně Doksanský. To podle Hrabálka není pravda a škola podepsala smlouvu bez připomínek.  

Podle Doksanského je nevyřešeno hned několik podstatných informací. Vedení školy doteď neví, jak se město vypořádá ohledně investic, které škola vložila do městského majetku. Stejně tak visí otazník nad tím, proč město nevyužije prostory v Lipkách pro děti z rekonstruovaných mateřských škol.  

Město potřebuje prostory na deset let 

„Jde o dlouhodobý horizont deseti let. Postupně sem budeme stěhovat děti všech mateřských škol, které v dalších deseti letech chceme opravit,“ řekl primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS). Základní škola Sion tak nemůže počítat, že by se v nejbližší době do svých původních prostor vrátila.  

Škola si v Hradci Králové staví vlastní budovu. V současné době se předpokládá, že kompletně hotová bude do konce kalendářního roku. Následně je třeba počkat na kolaudační souhlas. „Je to škola, vše se řeší trochu jinak. Velký důraz se klade například na požární bezpečnost. Já v tuhle chvíli nedokážu říct, zda bude kolaudace v únoru, březnu nebo až příští léto,“ dodává ředitel Sionu. Reálně tak hrozí, že se děti budou stěhovat dvakrát. Nyní do náhradních prostor a na konci školního roku do nové budovy. „Tenhle školní rok budou takzvaně na krabicích,“ řekl Doksanský. 

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stefan Meller | Pixabay

Štítky Sion, základní, mateřská, škola, školka, Hradec Králové, smlouva, nájem, výpověď, Lipky, náhradní, stěhování, vzdělání, rada, Alexandr Hrabálek, základní škola, školní rok, primátor, ODS, Josef Gočár, Lipka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krejcar Stanislav

Připadá mi to, že levá polokoule hlavy neví co by měla dělat ta pravá !! Svědčí o tom i pracovní vytíženost magistrátu města. Proč když chtěla ukončit pronájemní smlouvu to neřešila v rámci logického konce klasického školního roku.

Čtvrtek, 23. září 2021, 16:40Odpovědět

Základní škola Sion v Hradci Králové se musí vystěhovat. Radnice ji ukončila nájemní smlouvu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.