Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Přijďte na den otevřených dveří, možná u nás zůstanete: Dětská ozdravovna Království

PR článek

Dětská ozdravovna Království je již od roku 1928 součástí ozdravenské péče o děti. Nachází se v krásném lesním areálu, který je plný různých zákoutí pro dětskou fantazii. Najdete zde nafukovací trampolínu, prolézačky, pingpongové stoly, venkovní bazén s mírně slanou vodou, moderní sportovní hřiště, lanové hřiště a spousty lesních stezek v přilehlých lesích. Celým areálem nás provázejí dřevěné sochy pohádkových bytostí.

Dětská ozdravovna Království je součástí Sdružení ozdravoven a léčeben okresu Trutnov, příspěvkové organizace, jejíž zřizovatel je Královehradecký kraj. Již od roku 1928 se významně podílí na ozdravenské péči o děti a v současné době patří k poslední poskytované pobytové preventivní péči.  Nachází se v krásném lesním areálu, který je plný různých zákoutí pro dětskou fantazii. Najdete zde nafukovací trampolínu, prolézačky, pingpongové stoly, venkovní bazén s mírně slanou vodou, moderní sportovní hřiště, lanové hřiště, slavnostní ohniště s králem a královnou a spousty lesních stezek v přilehlých lesích. Celým areálem nás provázejí dřevěné sochy pohádkových bytostí.                                                                  

Poznejte nás na našem webu!

Dětská ozdravovna Království má stejný architektonický sloh, jako blízká vodní přehrada Les Království. Přestože obě byly postaveny již v 30. letech minulého století, dodnes si zachovaly nevšední kouzlo a přitahují pozornost návštěvníků z celé naší republiky.

O tom se můžete přijít přesvědčit i Vy. „Rádi bychom Vás pozvali na Den otevřených dveří. Udělejte si čas a přijďte v sobotu 11. 9. 2021, v čase od 10 do 15 hodin. Přijďte s dětmi, s vnoučaty nebo jen tak, případně si přijďte zavzpomínat-třeba na svůj pobyt v ozdravovně,“ řekla Helena Rážová, ředitelka zařízení.

Mezi návštěvníky jsou i tací, kteří zde prožili ozdravný pobyt před více než 60 lety. A leckdy se naleznou na fotografiích v kronikách ozdravovny. Nejstaršímu pamětníkovi bylo 92 let. To je pak vzpomínek a povídání. „Pro děti, které nás v tento den navštíví, je připraven zábavný program Pohádkový les. Je plný pohádkových postaviček, dětských i dospělých. Umíme si ze sebe udělat legraci. Vždyť s úsměvem jde všechno lépe,“ dodala Rážová.

Je čas na ozdravení těla

Po dlouhou dobu byly děti měsíce a měsíce v sociální izolaci, s omezením kontaktů s vrstevníky, mnohé prodělaly onemocnění COVID–19. Nyní je velmi důležité, aby došlo k ozdravění těla i duše. Pod dohledem rehabilitačních sester u nás děti provádějí cviky nejen pro správné držení těla, ale i pro kvalitní dýchání k jehož zlepšení přispívá také dostatečný pobyt a pohyb v lesích, provoněných vonnými silicemi smíšených lesů a další léčebné techniky jako je nácvik endogenního dýchání a Žilkova flétnová škola – Frolovův dýchací trenažér, k uvolnění slouží infrasauna a relaxační pobyt na Slunečné terase, určené pro klimatoterapii, v letních měsících pak i koupání v našem vyhřívaném bazénu s mírně slanou vodou.

Mnohé děti mají obtíže s nadváhou a současná doba tomu ještě přispěla– nedostatek pohybu, nepravidelnost ve stravování, někdy až nemožná kontrola ze strany rodičů – nad stravovacími zvyklostmi jejich dětí - když oni jsou mimo domov, zatímco dítě – děti bývají často jen doma a samy.

Obezita dětí je velmi závažnou negativní prognózou do dospělosti. Hrozí cukrovka 2. typu, psychické problémy v dospívání spojené se studem z vlastního vzhledu a opět sociální izolace, problémy v navazování kontaktů, nedostatečné sebevědomí.

V měsíci říjnu otvíráme samostatný turnus zaměřený na úpravu váhy s osvětou o zdravém životním stylu. 

V současné době nelze říct, jak prodělané onemocnění COVID-19 u dětí na jejich organismus působí, investice do prevence a zdraví našich dětí je tak i investicí do budoucnosti nás všech. Pro děti je pohyb přirozenou terapií pro fyzickou a psychickou pohodu.

Prevence je levnější, než následná léčba

Nutno si uvědomit, tak jak věděli už naši předkové, že prevence je levnější, než následná léčba! Proto se v minulém století začaly stavět ozdravovny pro děti. A ta „naše“ ozdravovna byla 1. v Čechách. Jmenovala se „Dětský ráj“. Je to jediná současná ozdravovna, která byla již ke svému účelu postavena.

„V jarních měsících jsme navázali úspěšnou spolupráci s Fakultní nemocnicí Hradec Králové, kdy děti zaměstnanců FN HK k nám jezdily na ozdravné i komerční pobyty. A jak jsme slíbili, splnili jsme. Děti pobývaly na čerstvém povětří, navázaly nová přátelství a po delší době zažily „obyčejné“ dětství spojené s pohybem a lumpárnami v lesích. Dokonce jsme u nás uvítali na návštěvě pana ředitele fakultní nemocnice prof. MUDr. Paličku, CSc, dr.h.c, aby se seznámil s prostředím, kde pobývají děti zaměstnanců. Byli jsme poctěni, nejen jeho návštěvou, ale i možností nabídnout, jako poděkování, naši ozdravovnu dětem zdravotníků, kteří o nás, pacienty, v těžké době pečovali. Jsme si vědomi jejich náročné práce“ popisuje paní ředitelka.

Rodiče, nabízíme vám, že na 21 dní budou vaše děti běhat po lese, stavět si domečky z větví, pořádat dlouhé procházky v lesích, posilovat dýchání léčebnými aktivitami, některé snižovat váhu pohybem, jízdou na rotopedech a upravenou stravou, čerpat sluneční paprsky a navazovat kamarádské kontakty s vrstevníky. A nechutenství? Dětem s dostatkem pohybu a kamarády kolem více chutná.

A jak k nám poslat Vaše dítě? Oslovte s prosbou dětského lékaře o napsání ozdravného pobytu do Dětské ozdravovny Království, tento návrh podáte na příslušnou zdravotní pojišťovnu ke schválení a u nás si zarezervujete vybraný termín

Letní turnusy jsou již zaplněné, ale i podzimní a zimní měsíce mohou být neopakovatelné a lákavé. Září a říjen jsou krásně barevné, lesy nám dávají lesní plody a plné košíky hub. A konec roku přináší lehce mrazivý a velmi čerstvý vzduch, klidné procházky, přírodu, která se chystá k zimnímu odpočinku.

Přijeďte, čas u nás, v našich lesích, - plyne trošku jinak, pomaleji. Máte prostor pro zastavení svých myšlenek, zpomalení v hektické době, k dlouhým procházkám, poznávání sebe sama, svých dětí.

Přijeďte spolu s kamarádkami a Vašimi dětmi. Nebo nám své děti pošlete a my se Vám o ně postaráme. Pořádáme pro děti množství aktivit: https://www.facebook.com/detskaozdravovnakralovstvi

Školní výuka je zajištěna přítomností paní učitelky, která s individuálním přístupem bude plnit spolu s dítětem zadané úkoly přivezené ze školy. Poskytujeme i Silvestrovské komerční pobyty pro skupiny osob.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Dětská ozdravovna Království, Les Království, ozdravovna, zdraví, děti, den otevřených dveří, pozvánka, les, mořská voda, bazén, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Trutnov, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přijďte na den otevřených dveří, možná u nás zůstanete: Dětská ozdravovna Království  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.