Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V pevnosti Dobrošov se pokračuje v kompletní rekonstrukci, hotovo bude v létě

Po zimní pauze v pevnosti Dobrošov opět pokračuje rekonstrukce. Ta byla na pět měsíců přerušena kvůli ochraně netopýrů. Návštěvníci se mohou těšit například na interiéry, které se vrátily do původní podoby. Novinkou bude i bezbariérový přístup.

Rozsáhlá rekonstrukce odstartovala už v červnu 2019. Od té doby se na revitalizaci pevnostního areálu prostavělo téměř 62 z původně plánovaných 79 milionů korun.

„Stavební práce jdou podle harmonogramu a jejich dokončení je v plánu letos v létě. Co mě velmi těší je to, že interiéry prochází a prošly velmi citlivou rekonstrukcí do původní podoby. Například pískováním vnitřních stěn se jim navrátila původní barva z doby budování pevnosti,“ sdělil náměstek hejtmana pro oblast investic Pavel Bulíček (Piráti).

Další novinkou bude také bezbariérové návštěvnické centrum, kde bude sociální, technické a technologické zázemí pevnosti. V současnosti dochází také ke kompletní rekonstrukci stropnic na srubu Jeřáb. Na srubu Můstek se dokončuje povrchová úprava zvonu včetně betonových náběhů. Nejvíce úprav však probíhá na srubu Zelený, kde přibudou repliky střílen. Dojde tu také k úpravám vstupních dveří do objektu i s instalací schodišťové plošiny pro vozíčkáře.

V současnosti také běží veřejná zakázka na dodavatele audiovizuální techniky. Na její pořízení kraj vydá přes 10,4 milionu korun bez DPH. Předpokládané celkové náklady za stavební práce a vybavení se momentálně pohybují okolo 107 milionů korun. Rekonstrukce vyjde dráž, než se původně předpokládalo. Většinu nákladů ale pokryje dotace z evropského programu IROP.

Královéhradecký kraj vlastní pevnost od roku 2015, kdy ji bezplatně převzal od Armády České republiky. Provoz pevnosti už několik desetiletí zajišťuje Muzeum Náchodska.

Pevnost Dobrošov měla spolu s dalšími dvanácti dělostřeleckými tvrzemi bránit hranice státu. Její stavba začala 13. září 1937 a byla naplánována na dva roky. Měla stát téměř 34 milionů československých korun. Dělníci však stihli dokončit pouze tři ze sedmi plánovaných objektů. Po mnichovských událostech výstavba skončila a k dokončení tvrze nikdy nedošlo.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pevnost Dobrošov

Štítky pevnost, Dobrošov, rekonstrukce, historie, památky, roubená stavba, Pavel Bulíček, Česká pirátská strana, Armáda České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pevnosti Dobrošov se pokračuje v kompletní rekonstrukci, hotovo bude v létě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.