Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zemřel poslední nosič na Sněžku. Nosiči na nejvyšší horu vynesli piano i vodní nádrž

Ve Velké Úpě včera pochovali krkonošskou legendu, Helmuta Hofera – posledního z nosičů na Sněžku. Jen on nám mohl vyprávět, jak nosil z Velké Úpy stokilové krosny do České boudy, stojí na Facebooku Horské služby Krkonoše.

Helmutu Hoferovi bylo 89 let. Stejně jako jeho otec a dědeček patřil k profesionálním horským nosičům. „Jako zaměstnání jsem to ale měl jen do 23 let. Prodělal jsem žloutenku a pak už to nebylo zdravotně ono. Proto jsem musel přestat, vyučil jsem se elektrikářem a čtyřicet roků dělal v maršovské textilce," uvedl Hofer před čtyřmi lety pro Deník. Helmutův otec Robert u dnes již neexistujícího řemesla vydržel až do důchodu a nikdo prý nedonesl na Sněžku těžší věci než on. Například v roce 1944 vytáhl na zádech 2 a půl metru dlouhou a 160 kilo těžkou ocelovou rouru pro meteorologickou stanici.

Helmut Hofer jako horský nosič vyrážel na nejvyšší českou horu každý den kromě neděle. „Být horským nosičem, to bylo povolání, nahoru se chodilo šestkrát týdně a nosilo se zboží na Českou boudu," vyprávěl Hofer. „Otevíralo se s východem Slunce a zavíralo o půlnoci. Kšefty tam byly pořádné. Tahaly se stokilové dřevěné pivní sudy. I když se nosily každý den, ani to nestačilo," vzpomínal pro Deník. Legendární Česká bouda už dnes neexistuje, v roce 1990 ji vlastník musel na návrh hygienika zavřít a v roce 2004 byla zbourána. Na jejím místě dnes stojí Česká poštovna.

Horští nosiči na Sněžku vynášeli vše, co bylo potřeba. Uhlí, seno, sklo nebo v roce 1929 i klavír, ten nahoru vláčelo sedm chlapů. „Viděl jsem taky fotku, jak se táhla nahoru na saních vodní nádrž na 3000 litrů, když se v roce 1912 stavěla vodárna. Ta asi nějaký metrák měla," vzpomínal Hofer.

Trasa krkonošských nosičů vedla z Velké Úpy přes Růžovou horu na Sněžku. Délka trasy je 6 a půl kilometru a horští nosiči ji prováděli na jeden zátah bez sundání nákladu. Jejich největším nepřítelem byl vítr. Pokud foukal obzvláště silně, nosiči museli lézt po úbočí Sněžky po čtyřech nebo se dokonce plazit po břiše. Jedinými pomocníky tehdejších nosičů byla dřevěná krosna s popruhy a hůl. Žádné sportovní oblečení nebo vhodná horská obuv neexistovala.

Nosičům výrazně ubyla práce v roce 1949, kdy se poprvé rozjela lanovka na Sněžku. Helmut Hofer se svým otcem zůstali posledními horaly věrnými tomuto řemeslu.

Posledním místem v Evropě, kde se k zásobování horských chat využívá horských nosičů, jsou Vysoké Tatry. Na služby nosičů jsou zcela odkázané čtyři horské chaty, Chata pod Rysy, Zbojnická, Téryho a Zamkovského. Vše, co zdejší návštěvníci zkonzumují, ale i vidí kolem sebe, sem dostali právě horští nosiči, ať už to jsou potraviny, nápoje, uhlí, matrace, mrazák nebo dokonce rotoped.  

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Veselý výlet, archiv Helmuta Hofera | Zdroj Horská služba Krkonoše, Krkonošský deník, www.cestahorskychnosicu.cz

Štítky Helmut Hofer, nosič, Sněžka, Krkonoše, náklad, lanovka, Velká Úpa, Facebook, Chata pod Rysmi, Evropa, Slunce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel poslední nosič na Sněžku. Nosiči na nejvyšší horu vynesli piano i vodní nádrž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.