Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Před 149 lety byl položen základní kámen náchodského pivovaru

Dnes je to přesně 149 let, co v Náchodě položili základní stavební kámen k pivovaru. O rok později pak bylo uvařeno první pivo. Pivovar si prošel v historii i moderní době několika vážnými krizemi, všechny je ale nakonec ustál.

Historie vaření piva ale v Náchodě sahá ještě dál. První zmínka o sladovně, která stála v dnešní ulici Kamenice sahá až do roku 1448. Z roku 1495 je pak první zmínka o společném pivovaru právovárečných měšťanů, který patřil k nejvýznamnějším městským hospodským zařízením. Právo várečné, které legalizovalo vaření piva, přitom nebylo samozřejmostí. Patřilo k těm nejvýdělečnějším středověkým městským právům. O výsadu vařit pivo město pak v roce 1623 kvůli rozhodnutí vrchnosti přišlo. Náchodští se ale nevzdali – zřídili si malý pivovar na statku Slaný na území dnešního Polska, kam pravomoc náchodské vrchnosti nesahala.

8. dubna 1872 byl slavnostně položen základní kámen nového pivovaru, o jehož stavbě rozhodlo „pivovarské referendum“. V následujícím roce pak bylo uvařeno první pivo, deset várek „desítky“ a sedm várek „jedenáctky“. První roky se ale pivovar potýkal s nedostatkem ledu a kvalitní vody.

 V roce 1877 pivovar uvařil první 12° ležák, ten ale dlouho zůstával na okraji zájmu. Na začátku 20. století začali náchodští vyrábět i 15° tmavé „zdravotní“ pivo, které cílilo na chudokrevné a rekonvalescenty. Ve stejné době byl pivovar jako člen pivovarského kartelu nucen zdražit pivo o 1 korunu a 20 haléřů, což se setkalo se silnou nevolí místních. Protesty dokonce vyvrcholily v pouliční demonstrace a hostince se zdražené pivo rozhodly bojkotovat.  

Během první světové války se kvůli nedostatku surovin snížila stupňovitost piva až na 3° a používaly se náhražky jako cukrová řepa, kukuřice nebo pelyněk.

V meziválečném období došlo k postavení nové varny, úpravě vodovodu a výstavbě výtahu. Náklady dosáhly na téměř jeden milion korun. Také po druhé světové válce pokrčovala postupná rekonstrukce pivovaru: pořízení moderní stáčecí linky na lahvové pivo a nového chladicího zařízení, rozšíření a rekonstrukce sladovny včetně nového párníku hvozdu a zavedení parovodu k výrobě piva a sušení sladu.

Úspěchy pivovar sklízel i za dob socialismu – roku 1967 obdržel titul „Závod vzorné jakosti“ a v roce 1970 byl zdejší 12° světlý ležák Extra Speciál vyhlášen nejlepším pivem ve své kategorii v ČSSR.

Po Sametové revoluci byl pivovar navrácen městu a stala se z něj akciová společnost. V roce 1998 ale pivovar prošel velkou odbytovou krizí, došlo k velké redukci personálu a město zvažovalo prodej pivovaru do soukromých rukou. O rok později ale došlo v pivovaru k zásadnímu rozhodnutí – zaměřili se tu na výrobu pivních speciálů. A vyplatilo se, od roku 2004 se pivovar věnuje i vývozu piva do zahraničí. O pět let později pivovar přece jenom změnil majitele – město ho prodalo liberecké společnost LIF a.s.

Velký úspěch náchodského pivovaru přišel v roce 2013 - pivovar získal prestižní ocenění nejlepší pivo na světě pro pšeničné pivo Weizenbier na jedné z nejvýznamnějších degustačních soutěží WBA v Londýně.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto www.primator.cz | Zdroj www.primator.cz

Štítky pivovar, Náchod, Primátor, pivo, historie, slad, druhá světová válka, první světová válka, Polsko, Sametová revoluce, Meziválečné období, LIF, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 149 lety byl položen základní kámen náchodského pivovaru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.