Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Koupalištím a památkám v hradeckém kraji zatím léto přeje

Správci památek, koupališť i turistických atrakcí v Královéhradeckém kraji si dosavadní letní turistickou sezonou většinou chválí. Vyplývá to z jejich vyjádření pro Českou tiskovou kancelář (ČTK).

Například barokní hospital Kuks na Trutnovsku, který je nejnavštěvovanější státní památkou v hradeckém kraji, si v červenci (do 26. července) více než 24 tisíc lidí, což je o trochu méně než loni za stejnou dobu. Kastelán Libor Švec upozornil na rostoucí zájem o bylinkovou zahradu za hospitalem. „Návštěvnost je srovnatelná s minulými sezonami, snad jen s tím rozdílem, že návštěvníci v expozicích tráví kratší dobu, zato více času jsou venku,“ řekl Švec.

Památka prošla v roce 2015 nákladnou rekonstrukcí. Ocenění obnovy nazvané Europa Nostra 2017 dostalo Kuks na mapu evropských památek, což se podle Švece odrazilo v zájmu zahraničních návštěvníků. „Kromě češtiny, polštiny, němčiny lze tu už slyšet i španělštinu, italštinu nebo japonštinu,“ dodal Švec.

Návštěvnost stezky korunami stromů Krkonoše na úpatí Černé hory v Janských Lázních na Trutnovsku oproti loňské sezoně, kdy atrakce zahájila provoz, klesla. „Přesto jsme spokojeni. Návštěvníci začali konečně vnímat, že máme otevřeno do 19:00, návštěvnost se rozprostřela do celé provozní doby, takže se už netvoří u vstupu velké fronty,“ řekla ředitelka atrakce Marie Jarkovská. Organizaci parkování v okolí podle ní zlepšilo i elektronické dopravní značení, které upozorňuje na volná místa. Průměrná denní návštěvnost stezky je 2700 lidí, loni to bylo okolo 3000 a někdy i 4000. „Bylo to způsobené tím, že šlo o novou atrakci. Letos si to sedlo, současná čísla odrážejí reálný zájem lidí. Je to ku prospěchu návštěvníků, je volněji,“ dodala Jarkovská.

Návštěvnost koupališť v první polovině července nepříznivě ovlivnilo počasí. Poslední horké dny ale propad vyrovnaly a někteří provozovatelé dokonce označují červenec z hlediska návštěvnosti za nadprůměrný. Koupaliště Flošna v Hradci Králové do 26. července navštívilo 30 tisíc lidí, více než za stejnou část loňského roku. „Prvních 20 dnů prázdnin bylo hodně špatných, návštěvnost byla nízká. Potom se to ale zlomilo. Už týden je teplo a díky tomu jsme se dostali na průměrnou návštěvnost, a to ještě není konec měsíce. Červencová návštěvnost nebude nejlepší, ale nadprůměrná, to ano,“ řekl vedoucí koupaliště Jan Konvalinka.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky léto, turismus, koupání, památky, Královéhradecký kraj, koupaliště, Libor Švec, okres Trutnov, Kuks, turistická atrakce, Jan Konvalinka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupalištím a památkám v hradeckém kraji zatím léto přeje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.