Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Rok na home office: hlavně nepracovat v pyžamu, upozorňují odborníci

Češi už rok pracují z domova. Prvotní nadšení ale postupně vystřídala únava. Lidé na home office musí skloubit práci s péčí o děti, své domácí mazlíčky nebo se starají o své rodiče. Nejdůležitější je dodržovat režim a nepracovat v pyžamu z postele, upozorňuje personalista Jan Klusoň.

Je home office výhodou nebo komplikací? V podstatě obojí. Z jednoho z nejžádanějších benefitů, tedy práce z domova, se stala pro mnohé nutnost. A ne vždy příjemná. V průzkumu HR pulse, který si nechala vypracovat společnost Profesia se ukázalo, že zatímco čtvrtina lidí je s tímto způsobem práce spokojená, další téměř třetině příliš nevyhovuje – špatně snášejí izolaci, pociťují větší stresovou zátěž, cítí nepohodu. 

„Většina lidí, kteří z domova pracují, by ocenila příspěvek na práci z domova – na internetové připojení, vybavení domácí kanceláře, techniku. Podle našeho průzkumu jej zatím poskytuje jen o něco více než 10 procent firem, ale jedná se o jeden z nejzajímavějších benefitů, které mohou zaměstnavatelé v případě, že jejich zaměstnanci pracují z domova, nabídnout,“ říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz. Také advokát David Šupej pro ČT24 upozorňuje, že zaměstnavatel by měl svým pracovníkům částečně kompenzovat náklady, které lidem při práci z domu vznikají. Kromě energií je to také opotřebení počítače, telefonu a dalších zařízení.

Podle průzkumu na Survio.cz měla většina lidí před vypuknutím pandemie koronaviru zkušenosti s home office maximálně jednou týdně. 16 procent dokonce nikdy. Při hodnocení současné situace většina dotázaných uvedla, že se jejich pracovní morálka nijak nezměnila a to přesto, že doma mají na práci daleko méně klidu než v kanceláři. Většině respondentů se také daří dodržovat každodenní rutinu. Ta je velmi důležitá i podle Jana Klusoně, odborníka na personalistiku, který upozorňuje, že rozhodně není dobrý nápad pracovat v pyžamu nebo dokonce z postele, byť se to velmi často děje. „Člověk by měl k home office přistupovat jako ke klasické práci. Ráno vstát, nasnídat se, převléknout se – zkrátka najít si režim. A také si dělat přestávky – i v práci jde člověk na kafe, popovídá si s kolegy. Důležité je také vědět, kdy s prací skončit,“ uvádí Klusoň pro ČT24.

Podle Survio.cz mají lidé problém s ponorkou, donutit se ráno včas vstát a pro řadu lidí je také velká komplikace s hlídáním dětí. Lidem na home office nejvíce chybí kolegové z práce, osobní život, možnost zajít si v práci s kolegy na oběd, ale také standardní vybavení kanceláře jako je kvalitní židle a stůl. V neposlední řadě lidem doma chybí také klid a ticho na práci.

„Mnoho lidí se v izolaci potýká s psychickými problémy, je pro ně složité soustředit se s dětmi v jedné domácnosti na práci, navíc zvládnout běžnou péči o ně, případně i o své rodiče. Mnozí se také musejí vyrovnávat se ztrátou blízkých a známých nebo jim pomáhají řešit existenční nouzi,“ říká Šárka Vránová, HR manažerka společnosti Accenture. Ta vytvořila projekt Mental Health, který pomáhá řešit psychické problémy zaměstnanců.

Home office ale nabízí i řadu výhod. Respondenti nejvíc oceňují fakt, že nemusí nikam dojíždět, mají pohodlí domova, ušetří peníze, nemusí vypadat příliš formálně a mohou být s rodinou.

Podle Klusoně by v budoucnu mohli zaměstnavatelé využívat mix režimu práce z domova a z kanceláře. Lidé by tak mohli využít flexibilitu, kterou home office nabízí, ale zároveň si udržet sociální kontakt s kolegy a klienty.  

Ohodnoť článek

Foto Youtube

Štítky home office, práce, domov, trapas, kolegové, práce na dálku, pyžamo, pandemie covidu-19, Michal Novák, Accenture, ČT24

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rok na home office: hlavně nepracovat v pyžamu, upozorňují odborníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.