Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Návštěvnost Krkonoš byla vloni druhá největší od dob měření, kvůli návalu turistů trpí zvěř

Data ze čítačů ukázala, že i přes všechna omezení byla loňská celková návštěvnost Krkonošského národního parku druhá nejvyšší za posledních devět let. Turisté do hor míří čím dál více i v nočních hodinách. Horská zvěř tak přichází o svůj klid.

Krkonošský národní park (KRNAP) monitoruje od roku 2012 průchody a průjezdy na klíčových místech pomocí 27 automatických sčítačů. Ty obousměrně detekují pohyby osob, cyklistů, koloběžek i automobilů. „Sčítače jsou umístěny tak, aby pokryly většinu hlavních turistických tras ve vrcholových, turisticky nejatraktivnějších a zároveň nejzranitelnějších partiích nebo hlavní a vybrané přístupové komunikace do národního parku pro automobilovou dopravu,“ vysvětluje Radek Drahný, mluvčí Správy KRNAP.

Loňskou turistickou sezonu poznamenala nejenom epidemie koronaviru, během které řada českých rodin zvolila dovolenou v tuzemsku, ale i meteorologické podmínky, kdy oproti předchozím rokům můžeme rok 2020 považovat za srážkově nadprůměrný a zároveň teplotně mírně podprůměrný.

Data ze sčítačů zároveň odhalují zajímavé trendy. Ve sledovaných úsecích roste množství průjezdu kol. „Nejvyšší meziroční nárůst průjezdů cyklistů byl pozorován na profilu U Čtyř pánů (více než 30% nárůst intenzity) a na trase mezi Výrovkou a Luční boudou,“ uvedl Drahný.

Protiepidemická opatření, tedy omezení služeb, pohyb osob a uzavření hraničních turistických cest znamenala výrazný pokles návštěvnosti během začátku loňské letní sezony (květen–červen) a zároveň během jejího konce (říjen). Naopak k výraznému růstu návštěvnosti došlo během července. „Velmi vysoké hodnoty průchodů turistů byly detekovány během prvního červencového víkendu, který byl prodloužen volnými dny státních svátků. Maximální hodnoty byly zaznamenány během soboty 4. 7.,“ říká Drahný.

Pravděpodobně historicky maximálních hodnot dosahovala i návštěvnost vrcholu a celého masivu Sněžky. Data ze sčítačů ukazují, že v uvedených červencových dnech se na vrcholu Sněžky vystřídalo osm až devět tisíc turistů. V těchto počtech však nejsou zahrnuti ti, kteří se na vrchol masivu vydali lanovkou, která má denní kapacitu 2 500 osob.

Správa KRNAP v loňském létě sledovala také stírání rozdílů mezi víkendovými a ostatními dny v týdnu. Přibylo také turistů v brzkých ranních hodinách a v noci. „Jako typický příklad lze uvést stále oblíbenější výstupy na Sněžku za východem slunce. Během letních prázdnin v uplynulém roce vystoupalo během nočních hodin na vrchol Sněžky celkem 7 105 osob, tedy v průměru 115 lidí denně,“ uvádí Drahný.

Správa KRNAP upozorňuje, že Krkonoše trpí tzv. overtourismem. „Tlak na tak malé pohoří je enormní a neklesá, ba naopak stoupá. Krkonoše nabízejí velmi hustou síť turistických tras i cyklotras. Tato hustá pavučina cest znamená, že především krkonošská fauna nemá příliš volného prostoru, kde se může skrýt před stresem či nerušeně rozmnožovat a pečovat o potomstvo. Porušování pravidla zákazu vstupu mimo značené cesty v klidových územích národního parku navíc vede k další ztrátě takových míst pro živočichy Krkonoš a na nejnavštěvovanějších částech extrémně citlivé krkonošské tundry i k destrukci vegetace sešlapem velkými počty nedisciplinovaných nebo pravidla neznajících návštěvníků. Přírodě neprospívá ani to, že přichází, především v oblasti Sněžky a přístupových tras na nejvyšší vrchol, o klid i v nočních hodinách,“ uzavírá Drahný.

Ohodnoť článek

Foto Facebook KRNAP

Štítky KRNAP, turisté, Sněžka, Krkonoše, zvěř, Krkonošský národní park, Správa Krkonošského národního parku, turistická stezka, pandemie covidu-19, Luční bouda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvnost Krkonoš byla vloni druhá největší od dob měření, kvůli návalu turistů trpí zvěř  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.