Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Profese podle výše platů: nejméně bere vrátný a šička, nejvíc manažeři

Nejlépe se finančně v České republice mají vrcholoví manažeři – na špici platového žebříčku jsou generální ředitelé s průměrnou hrubou mzdou 161 899 korun. Naopak nejhůře placenou pozicí je vrátný s 16 710 korunami. Zároveň tradičně platí, že nejvíce si lidé vydělávají v Praze.

Analýza platového portálu Platy.cz ukazuje, jakou mzdu berou lidé v různých oborech a regionech. Ve výši mezd si tradičně nejlépe vede Praha. Naopak na spodním konci pomyslného platového žebříčku jsou Olomoucký a Karlovarský kraj, kde základní hrubá mzda nedosahuje ani 30 tisíc korun.

Analýza také ukázala, že desetina lidí v České republice bere hrubý plat nižší než 21 066 korun. Musejí tedy měsíčně vyjít s čistým příjmem pod 17 900 korun.

Z analýzy lze také vyčíst, jaké pracovní pozice jsou z hlediska výše příjmů nejlukrativnější a jaké jsou naopak placené nejhůře. Ve spodní části žebříčku najdeme pozice jako vrátný, šička, pracovník bezpečnostní služby, střihač textilu, uklízečka nebo pomocná síla v kuchyni. Naopak na vrcholu žebříčku jsou především pozice vrcholových manažerů. Nejlépe vydělávají generální ředitelé s měsíční průměrnou mzdou přesahující 160 000 korun. Z nemanažerských pozic najdeme mezi nejlépe placenými pozicemi například IT architekty nebo advokáty. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay | Zdroj Platy.cz

Štítky profese, platy, výplata, peníze, vrátný, manažer, ředitel, Česko, Praha, Karlovarský kraj, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Profese podle výše platů: nejméně bere vrátný a šička, nejvíc manažeři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.