Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Policejní prezidium neotevře Richtrovy boudy veřejnosti

S otevřením Richtrových bud, které na podzim získalo Policejní prezidium, pro veřejnost se nepočítá. Prezidium chce zahájit provoz areálu 1. dubna. Takzvané Richtrovky jsou mimo provoz více než dva roky. Sloužit mají hlavně pro ozdravné pobyty, rekreaci i jako školicí středisko členů bezpečnostních sborů. Před uzavřením v hlavní budově fungovala také oblíbená restaurace.

"Policejní prezidium neuvažuje o zpřístupnění areálu veřejnosti, a to zejména proto, že je organizační složkou státu, která nemůže generovat zisk z činností majících charakter podnikatelské činnosti," uvedl Ondřej Moravčík z tiskového oddělení policejního prezidia.

Richtrovy boudy leží u frekventované turistické trasy z Pece pod Sněžkou na Výrovku, Luční boudu a další horské boudy na hřebenech Krkonoš. Areál tvoří dvě budovy - Richtrova a Červená bouda. V Richtrově boudě je kromě ubytování kuchyně, jídelna, školicí místnosti, sauna, lyžárna či restaurace. Také ve vedlejší Červené boudě je ubytování. Součástí areálu je víceúčelové hřiště, garáž a tři lyžařské vleky.

Majetek převedlo ministerstvo školství na ministerstvo vnitra loni. Richtrovky včetně přilehlých pozemků, vybavení a lyžařských vleků získalo Policejní prezidium loni na podzim od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Do té doby boudy spravoval Národní pedagogický institut ČR, pro který šlo o nepotřebný majetek. Část pozemků úřad převedl Správě Krkonošského národnímu parku (KRNAP).

Richtrovy boudy bude moci využívat Ministerstvo školství a Horská služba

Richtrovy boudy sloužily před uzavřením hlavně jako školicí a rekreační středisko pro pedagogické pracovníky, školy v přírodě, lyžařské kurzy a výjezdní zasedání. Areál využívala ke školení a jako zázemí při výcviku také Horská služba (HS).

"Policejní prezidium bezprostředně po převzetí areálu Richtrovy boudy projednalo s MŠMT a s HS možnosti spolupráce při využívání areálu. Spolupráce byla dohodnuta v obecné rovině, může být rozvíjena také na profesní úrovni, například při společném výcviku či výměně zkušeností," sdělil Moravčík. Ministerstvo školství a Horská služba budou podle něj moci areál využívat podle toho, jak bude volný.

Místo, kde se Richtrovky nacházejí, je oblíbenou turistickou lokalitou. První zmínka o Richtrových boudách je z 80. let 18. století. Před první světovou válkou nahradila původní chalupu bouda s 50 lůžky v 18 pokojích. V roce 1938 objekt vyhořel, za války se rekonstruoval. V roce 1946 získala boudu Obchodní akademie Dr. Beneše z Prahy a v roce 1950 se stala majetkem tehdejšího ministerstva školství, věd a umění.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/Honza Bukač

Štítky ČR, rekreace, policie, správa, Richtrovy boudy, FOTO, Policejní prezidium České republiky, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, horská služba, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Luční bouda, první světová válka, Min

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policejní prezidium neotevře Richtrovy boudy veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.