Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Silvestrovské oslavy nepřežilo mládě surikaty v ZOOPARKU Stěžery

Podle chovatelů byl právě tento Silvestr náročnější než kterýkoliv v loňských letech. Bujaré oslavy nakonec nepřežilo ani ne týden staré mládě surikaty. Matka ho ve snaze ukrýt před hlukem utahala k smrti.

Zatímco pro člověka je poslední den v roce symbolem bujarých oslav, pro zvířata je to obrovský stres z petard a dalších dělobuchů. Zatímco domácí zvíře můžete uklidnit svou přítomností nebo medikamenty, u divokých zvířat je to prakticky nemožné. „Spousta lidí navrhuje, že máme zvířatům dát uklidňující prostředky, ale zebra není pes,“ říká Lucie Ježková, lektorka výukových programů ze ZOOPARKU Stěžery. Společně s ředitelem ZOOPARKU Jiřím Karkoszkou se shodují, že tento Silvestr byl extrémně náročný. „Zatímco v minulých letech se střílelo hlavně o půlnoci, letos to bylo v podstatě od čtvrté hodiny odpoledne. Střílelo se navečer, před zákazem vycházení, ale i po něm a pak také o půlnoci, takže zvířata byla celý večer v permanentním stresu,“ říká Ježková.

Na Silvestra se ve Stěžerech snažili předem připravit, ale možnosti jsou dost omezené. „Zvířata máme ustájená v podlouhlé budově na konci vesnice. Snažili jsme se budovu co nejvíc zabednit, letos jsme také nainstalovali osvětlení po celé ploše a nechali svítit, aby se zvířata neděsila záblesků z ohňostrojů. Ale i tak nedokážeme budovu úplně odhlučnit a rány z dělobuchů jsou v kontrastu s tichem noci obrovské,“ popisuje Ježková s tím, že jediné, co by pomohlo je, kdyby lidé šli odpalovat dělobuchy někam dál.  

„Největší strach máme každoročně o klokana a zebru, o ta velká zvířata. Protože když chcete něco dělat se splašeným zvířetem, je to velmi obtížné. Často navíc sedativa na splašené zvíře fungují přesně naopak. Takže my poslední den v roce místo oslav hlídáme zvířata, každý v jiné části ZOOPARKU. Jenže když se zebra splaší, stejně k ní nemůžete vlítnout a uklidnit ji, musíte počkat a jen doufat, že se něco nestane,“ říká Lucie Ježková.

Letos u velkých zvířat naštěstí k žádnému zranění nedošlo, ale životem zaplatila malá samička surikaty. „Letos jsme surikatám v budově ekocentra vybudovali nový výběh, aby je návštěvníci mohli vidět celý rok. Dříve jsme je totiž přes zimu měli zavřené v ubikaci, kam návštěvníci nemají přístup. Surikatám se v novém výběhu zalíbilo natolik, že tu zvládli odchovat i mládě, ale bohužel, po necelém týdnu život malé surikaty ukončily silvestrovské oslavy. Matka se celá vystresovaná snažila mládě ukrýt před dělobuchy, jenže v žádném zákoutí nenašla klid. A tak s mládětem stále vyděšeně pobíhala sem, tam, až mládě utahala k smrti,“ popisuje Lucie a dodává, že lidé ve vesnici si většinou vůbec neuvědomují, co petardami způsobují. A to nejenom zvířatům v ZOOPARKU, ale i těm volně žijícím.

„Snažíme se místním vycházet co nejvíce vstříc, místní děti k nám chodí zadarmo. Tak bychom byli moc vděční, kdyby i místní trochu mysleli na nás - jednou v roce na Silvestra - a nestříleli,“ apeluje Lucie.    

Narozdíl od ZOOPARKU Stěžery, v Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem zvládli silvestrovské oslavy bez komplikací. „Podle zoologů je naštěstí případný ruch města poměrně daleko, a tak jako opatření postačí to, co vyplývá z klimatických podmínek safari parku. Všechna zvířata tedy tráví pozdní odpoledne, večer a noc v teple zázemí,“ říká mluvčí safari parku Michal Šťastný.  

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZOOPARK Stěžery

Štítky surikata, silvestr, petardy, ZOO, ZOOPARK, Safari Park, Dvůr Králové nad Labem, zvířata, Stěžery, slavnost, zebra, ZOO Dvůr Králové, Michal Šťastný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

L. K.

Ohňostroje a pyrotechnika by se konečně měla zakázat. Bydlím v menším městě a mládež se tu takto baví již od 10.12. - hned po setmění to začne až do 22 hodiny, uprostřed sídliště, v parku, na kopci pod lesem. Lidé si stěžují jak to stresuje jejich psy. Psala jsem už na úřad a nic se neděje, ani jsem nedostala odpověď. Měl by se zakázat prodej pyrotechniky. Pokud už je to nutné, měla by to organizovat pouze nějaká profesionální firma na odlehlých místech, na dobu nezbytně nutnou ,pokud možno bez ohlušujíchích ran. Peníze se dají použít na smysluplnější věci.

Pátek, 8. ledna 2021, 14:05Odpovědět

Silvestrovské oslavy nepřežilo mládě surikaty v ZOOPARKU Stěžery  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.