Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Šmejdi zase řádí, okrádají seniory v Hořicích. Prodávají pochybné preparáty na podporu zdraví

Šmejdi manipulují seniory v Hořicích. Po telefonu jim vnutí přípravky „na podporu zdraví“ za tisíce korun, které pak obratem doručí seniorům domů. Své zkušenosti s podobným nátlakem nám vyprávěla i Eva Marková, která kvůli šmejdům přišla o veškeré úspory.

Senioři v Hořicích čelí drsnému tlaku dalších „šmejdů“. Dříve narozené občany tu obvolává firma Dr. Artex a nabízí předražené preparáty na podporu zdraví.  „Tvrdí něco ve smyslu, že jednají z pověření lékáren a za nasbírané body nabízí velkou slevu na nákup drahých preparátů. Na začátku telefonního rozhovoru vyzvídají, jaké léky nebo preparáty senior užívá, a poté mu nabídnou například kloubní výživu za 8 000 korun s 20 procentní slevou,“ upozorňuje Michal Kuchta, tajemník města Hořice. Pokud senior souhlasí, jedná se o uzavření smlouvy po telefonu, což česká legislativa stále umožňuje. Do budoucna bude pro uzavření obchodu nutný i písemný souhlas, ale novela ještě neprošla parlamentem.

Aby senior neměl moc času si nákup pod nátlakem rozmyslet, firma do pár hodin zboží doručí domů a inkasuje peníze. „Aby seniora ještě více nalákali, přidávají například polštář zdarma a vouchery do lázní, jedná se ale o další podvod,“ uvádí Kuchta a upozorňuje, že doručené preparáty vůbec nevypadají důvěryhodně a kdo by je chtěl konzumovat, měl by si ověřit jejich původ.

Šmejdi tak díky telefonním nabídkám obchází místní vyhlášku proti podomnímu prodeji a nelze je pokutovat. Pokud se senioři nechají zlákat a nákup si rozmyslí, není ještě pozdě. Na odstoupení od smlouvy mají 14 dnů stejně jako při nákupu na internetu. Město Hořice už případ předalo České obchodní inspekci a asociaci Sdružení obrany spotřebitelů.

Zkušenost se šmejdy po telefonu má i 65letá Eva Marková z Hradce Králové. „Nedá se jich zbavit. Oni vám prostě nedají pokoj, dokud neřeknete ano. Jsem velmi přísně vychovaná a nemám vyřídilku na to, abych někomu odsekla nebo mu položila telefon. Nevěděla jsem, jak jinak se té ženské zbavím, než že budu souhlasit. Neměla jsem čas si s ní dál povídat, musela jsem do práce,“ popisuje Eva, která si k nízkému důchodu přivydělává úklidem. Po telefonu si tak koupila vakuové dózy na uchování potravin za zhruba 20 tisíc. „Samozřejmě jsem toho litovala hned jak jsem telefon položila, protože jsem věděla, že mě to bude stát všechny peníze, co šetřím vnoučatům. Synovi jsem se to bála říct, protože by se na mě zase zlobil a křičel,“ říká nešťastně paní Eva. Vakuové dózy jí dodnes leží pod postelí, nepoužívá je.

Michal Kuchta proto apeluje: „Dědečka ani babičku nehubujte, viníkem je volající, který zkušeně a manipulativně zneužil důvěry seniora. V těchto případech je psychická újma větší škodou než ta finanční.“

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay

Štítky šmejdi, senioři, podvod, Hořice, telefon, zdraví, Eva Marková, Parlament České republiky, Česká obchodní inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šmejdi zase řádí, okrádají seniory v Hořicích. Prodávají pochybné preparáty na podporu zdraví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.