Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Královédvorský Safari park oslavuje narození mláděte kočkodana. Žádná jiná zoo na světě ho nemnoží

Ve skupině kočkodanů bělonosých, kteří žijí v Safari parku ve Dvoře Králové nad Labem, došlo k mimořádné události. Samice Yvette porodila své čtvrté mládě. Žádná jiná zoo, kromě té dvorské, tyto čím dál více ohroženější kočkodany nerozmnožuje.

Mládě je spolu s rodiči ve venkovní voliéře Ptačího světa vždy jen na chvíli v teplejším počasí. „Zatím nevíme, zda jde o samce či samici. Kočkodani bělonosí mají poměrně dlouhou srst a určení proto není jednoduché. Do výchovy nijak nezasahujeme, Yvette je velmi zkušená matka,“ říká zooložka Gabriela Linhart.

Mládě se narodilo 21. listopadu, jeho otcem je samec Wangari. Safari park je jednou z pěti certifikovaných zoo na světě, která kočkodany bělonosé chová. Žádná jiná je v současnosti nerozmnožuje.

Ve střední a západní Africe jsou kočkodani bělonosí stále ohroženější. Na některých místech jich v uplynulých dvaceti letech ubylo víc než 50 procent. Rozvoj populace v lidské péči může být v budoucnu velice důležitý.

„S ostatními chovateli proto úzce spolupracujeme. Letos proto odešel sedmiletý syn Yvette a Wangariho do Duisburgu, kde vytvořil pár s tamější samicí,“ pokračuje Gabriela Linhart.

Zítra otevírá Safari Park ve Dvoře Králové. Návštěvníci konečně uvidí nové přírůstky

Zítřejší otevření safari parku ale budou provázet mimořádná opatření, která souvisí s omezením šíření koronaviru. V celém areálu proto bude povinné nošení roušek. Týkat se to bude jak vnitřních, tak i venkovních prostor.

Úbytek kočkodanů bělonosých a dalších zvířat je pro ekosystém Afriky katastrofou. Kočkodani jsou plodožravá zvířata a přispívají k roznášení semen na poměrně velké vzdálenosti. Díky tomu udržují druhovou pestrost lesů a přispívají k šíření rostlin tam, kam by se semena bez pomoci nedostala. Příroda pak bez nich strádá.

Kočkodani skládají velmi složité věty

Kočkodani bělonosí jsou také proslulí svoji bohatou hlasovou komunikací. Skládají zvuky do skupin a formují i velmi složité věty. „Jde o systém fungující na naprosto stejném principu jako lidská řeč. V podstatě pracují s jednotlivými slovy,“ doplňuje Gabriela Linhart. Pro různé predátory mají různá „slova“. Všichni členové skupiny tak mohou zvolit nejjistější formu útěku nebo obrany.

Trojice kočkodanů bude ve venkovní expozici u Neumannovy vily. V chladném počasí ale tráví většinu času v teple zázemí. K tomu, abyste je viděli je potřeba trpělivost.

Dvorský Safari park zažívá v chovu úspěšný podzim. Mládě, které se narodilo v září, vyrůstá i ve skupině vzácných a raritně chovaných gueréz angolských. Na potomcích tamního chovu stojí v tomto případě celá evropská populace těchto opic.

Ohodnoť článek

Foto safaripark.cz

Štítky safari park, Dvůr Králové nad Labem, kočkodan bělonosý, narození, mládě, ZOO Dvůr Králové, Afrika, Duisburg

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královédvorský Safari park oslavuje narození mláděte kočkodana. Žádná jiná zoo na světě ho nemnoží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.