Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Konec mačkání se ve skalách. Bez rezervace už Adršpach neuvidíte

Fronty ve skalách, fronty na wc, u občerstvení, při vstupu do skal. Přeplněné parkoviště a parkující auta na loukách nebo v silnici. Tak vypadá hlavní sezona v Adršpašsko-teplických skalách. Od ledna má být ale tento obrázek minulostí díky novému rezervačnímu systému.

Adršpaško-teplické skály jsou už několik let jedním z nejnavštěvovanějších míst v České republice. V Královéhradeckém kraji je předčí jen málo míst, například Safari park Dvůr Králové nad Labem nebo Sněžka. Policisté v hlavní sezoně musí kvůli náporu polských turistů často uzavírat silnici od hraničního přechodu do Zdoňova, protože parkoviště v Adršpachu a v Teplicích nad Metují už nejsou schopna pojmout další auta. Doprava pak kolabuje, auta parkují divoce všude na silnici a blokují průjezd Integrovaného záchranného systému. Nárazový vysoký návštěvnický ruch také negativně ovlivňuje kvalitu života v místních obcích.

Vyhráno však neměl ani ten, komu se podařilo zaparkovat. Fronty se v hlavní sezoně stály na občerstvení, na toalety, na samotný vstup do skal i mezi jednotlivými skalními útvary.

To se má ale od nového roku změnit. V Adršpachu chtějí od ledna spustit rezervační systém na parkování i vstup do skal. Díky rezervacím se turisté rozprostřou a přírodní památka nebude muset čelit takovému nátlaku.

Nový systém do skal pustí maximálně 2500 návštěvníků denně, což je zhruba polovina denní návštěvnosti v hlavní sezoně. Zatím nejvyšší denní návštěvnost byla v květnu loňského roku, kdy probíhaly v sousedním Polsku svátky. To Adršpach navštívilo 6345 lidí.

Novinku v Adršpachu návštěvníci poznají nejen na úbytku turistů, ale i ve své peněžence. Vzhledem k tomu, že systém s sebou nese zvýšené náklady, lidé si za vstup do skal připlatí. Momentálně se platí 50 korun za auto (v zimním období) a 80 korun za vstup do skal. V hlavní sezoně od dubna do října je to 120 korun.

„Díky rezervačnímu systému dosáhneme rovnoměrného rozložení návštěvnosti do celého dne. Očekáváme, že zavedení rezervačního systému naši hosté uvítají, protože místo čekání na odbavení na parkovišti či u poklady budou mít více času na prohlídku unikátního přírodního prostředí. Na chodnících, lávkách a schodech okruhu se jich bude v daný okamžik pohybovat méně, a to jim umožní vychutnat si atmosféru soutěsek skalního města v národní přírodní rezervaci a v klidu tipovat, který ze skalních monumentů je Džbán či Cukrovarnický komín a dosyta se pokochat výhledem na Milence," říká Kateřina Menšíková z Technických služeb Adršpach.

Systém bude také návštěvníky více motivovat přijet vlakem, autobusem nebo na kole po dobře značených cyklotrasách. V Adršpachu se zároveň snaží podpořit vícedenní turistiku, proto ubytovaní hosté mohou využít speciální kartu, která jim umožní neomezený počet vstupů do skalního města během jejich pobytu.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Adršpašské skály Infocentrum

Štítky Adršpach, skály, fronty, rezervace, skála, silnice, ZOO Dvůr Králové, Česko, Královéhradecký kraj, Sněžka, Dvůr Králové nad Labem, Zdoňov, Teplice nad Metují

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdena Semerakova Schleis

Jen by mě zajmalo, jak to budou mít místní? Jestli musí mít rezervaci či budeme moci jít bez.:-)

Neděle, 13. prosince 2020, 14:13Odpovědět

Jiří Malík

Kolapsy dopravy v Adršpachu eskalovaly zejména vlivem otevření hraničního přechodu ve Zdoňově. Bylo zásadní chybou ho otevřít nejen z hlediska dopravy ale iz hlediska odpor u místních občanů který byl ignorován jak panem hejtmanem francem tak správou silnic tak minulým vedením města Teplic nad Metují. Hraniční přechod Zdoňov by měl sloužit pouze místní příhraniční dopravě například na magnetickou kartu. Pak bude ještě líp.

Pátek, 11. prosince 2020, 13:05Odpovědět

Jiří Malík

Naprosto skvěle. Navrhoval jsem to již před 10 lety, ale narazil jsem na tvrdý odpor. Minulý starosta tvrdil, že to je nerealizovatelné. Tak jsem moc rád, že obec se takto skvěle s novým vedením posnažila a přeji skalnímu týmu, aby si udržel tento nový pohled na náš místní unikát.

Pátek, 11. prosince 2020, 13:00Odpovědět

Konec mačkání se ve skalách. Bez rezervace už Adršpach neuvidíte  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.