Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Za čtyři měsíce proběhne nové sčítání lidu, za neúčast hrozí desetitisícová pokuta

Český statistický úřad předpokládá, že 60 procent populace vyplní dotazník online. Otázek bude oproti minulému sčítání zhruba polovina. Například diskutovaná otázka ohledně náboženství ale zůstane zachována.

Za necelé čtyři měsíce, 27. března, začne v pořadí už desáté sčítání lidu, domů a bytů. Vykonávat ho bude opět Český statistický úřad. Největší rozdíl bude podle ČSÚ v tom, že většina obyvatel dotazník vyplní online. Kdo se nezapojí elektronicky, dostane klasický papírový formulář přímo od sčítacích komisařů v časovém rozmezí od 17. dubna do 11. května.

Oproti minulému sčítání bude ale zhruba jen polovina otázek. Vypuštěny budou ty týkající se rodinného stavu, občanství, postavení v zaměstnání nebo vybavení bytu teplou vodou a koupelnou. Zmizí také domovní list.

Velké diskuse se vedly kvůli otázce ohledně víry, ta byla kritizována jako zásah do soukromí. Nakonec se ale sporná kolonka v dotazníku objeví. Při posledním sčítání v roce 2011 se přes patnáct tisíc lidí přihlásilo k řádu rytířů Jedi z Hvězdných válek.

ČSÚ předpokládá, že zhruba 60 procent obyvatel vyplní dotazník online. Bude to i rychlejší, některé odpovědi jako číslo občanského průkazu nebo pohlaví se vyplní automaticky po zadání rodného čísla. Jiné pohlaví než žena a muž nebude možné.

Za neúčast ve sčítání nebo uvedení lživých informací hrozí pokuta deset tisíc korun. Výsledky bude ČSÚ zpracovávat až do konce roku 2021.  

Sčítání lidu je cenným zdrojem jinak nedostupných informací. Kromě standardních faktů ohledně vzdělání a zaměstnanosti se ČSÚ dostane také k informacím, kolik mladých lidí bydlí s rodiči nebo jak skutečně bydlí čeští senioři.

„Výsledky jsou široce využitelné například při přípravě programů bydlení, rozvoji infrastruktury nebo plánování lepší dostupnosti služeb,“ uvádí ČSÚ.

Při minulém sčítání v roce 2011 měl Hradec Králové 145 373 obyvatel. 14 413 lidí je věřících, většina se hlásí k římskokatolické církvi. Největší podíl obyvatelstva tvoří ženy ve věku 15 – 64. Většina Hradečáků pracuje v průmyslu, na druhém místě je pak velkoobchod a maloobchod. V Hradci Králové má 44 237 lidí maturitu, 37 554 výuční list a 19 091 vysokoškolský diplom. U základního vzdělání skončilo 18 365 lidí.

Na jeden byt v Hradci Králové připadá 2,4 osob. Lidé nejčastěji žijí po dvou a po jednom. Hradecké byty mají nejčastěji 3 nebo 4 obytné místnosti.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČSÚ | Zdroj ČSÚ

Štítky sčítání, lidé, ČSÚ, statistika, Hradec Králové, Český statistický úřad, sčítání lidu, Star Wars

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Andrej Černý

V dané době budu mimo ČR takže se me to netýká ????A nakonec vláda nám neustále lže tak nevidím důvod vyplnit něco pravdivě.

Středa, 2. prosince 2020, 13:10Odpovědět

Andrej Černý

V dané době budu mimo ČR takže se me to netýká ????

Středa, 2. prosince 2020, 13:09Odpovědět

Jana Svobodová

Vsechno nápíšu právě naopak. Je jim do toho hovno

Středa, 2. prosince 2020, 07:38Odpovědět

Jana Svobodová

Vsechno nápíšu právě naopak. Je jim do toho hovno

Středa, 2. prosince 2020, 07:36Odpovědět

Tanja Burda

Já teda napíšu úplně lživé údaje nelibí se mi jak se k nám stát chova.

Úterý, 1. prosince 2020, 20:37Odpovědět

František Beran

Za neúčast ve sčítání nebo uvedení lživých informací hrozí pokuta deset tisíc korun. Stále vyhrožují za kdeco pokutami. Horší jak za totáče.

Úterý, 1. prosince 2020, 17:11Odpovědět

Radek Mrázek

Když tam někdo napíše věci, které se nezakládají na pravdě, tak jsem zvědavý, kdo to bude hlídat. Kdysi při sčítání lidu byla i otázka, zda mám splachovací záchod. Pokud by taková otázka byla dnes, v klidu a v pohodě bych tam napsal, že ne, že chodím na pole a sypu to vápnem. Jen by mě zajímalo, kdo to bude kontrolovat a jak to kdo zjistí, že to tak je. Do baráku nikoho nepustím.....

Úterý, 1. prosince 2020, 15:37Odpovědět

Rudolf Líňa

Byly léta,kdy se výsledky zveřejňovali,proč jsem do dneška tyto výsledky nikde neviděl myslím tím z toho posledního sčítání.

Úterý, 1. prosince 2020, 12:03Odpovědět

Za čtyři měsíce proběhne nové sčítání lidu, za neúčast hrozí desetitisícová pokuta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.