Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Komitét 1866 opravil u Hradce další pomníky prusko-rakouské války

Členové Komitétu pro udržování památek z války roku 1866 letos na Královéhradecku opravili další čtyři pomníky upomínající na padlé v tehdejší prusko-rakouské válce. Opravené pomníky se nacházejí v polích nedaleko Dlouhých Dvorů u Hradce Králové. V Česku na prusko-rakouskou válku upomíná asi 1400 různých památek a komitét se o ně stará. Na samotném Královéhradecku je různých pomníků téměř 500.

Pomníky tvoří skupinu na zhruba čtvercovém půdorysu. Dva mají kolem sebe kovaný plot. V minulosti ve středu skupiny stával mohutný jasan, jehož kořeny některé pomníky vyvrátily ze základů.

Kromě pomníků nechal komitét upravit i terén v okolí. Suchý uvedl, že opravy trvaly od dubna do září a podařilo se je provést navzdory okolnostem kolem epidemie covidu-19. Náklady na opravu činily 625.000 korun, z toho 480.000 zaplatilo ministerstvo obrany. Penězi dále přispěly ZD Všestary, obec Střezetice a Statek Dlouhé Dvory.

Slavnostní odhalení pomníků komitét plánoval na dnešek, ale kvůli epidemickým nařízením jej odsunul na příští rok. "Činnost našeho spolku probíhá nyní korespondenčně a tímto způsobem připravujeme i nové projekty oprav pomníků a vydávání publikací," uvedl předseda komitétu Miroslav Suchý.

Komitét v současné podobě funguje od roku 1990, má asi 120 členů a spolupracuje při obnově památníků a zachovávání odkazu událostí s místními samosprávami a řadou organizací či institucí. Sídlí v budově Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Opravy se dočkal pískovcový jehlanec rakouského majora Romualda rytíře von Dobrucki, jehož 3. července 1866 smrtelně zasáhl nepřátelský projektil do břicha. Jehlanec z leštěné žuly s bronzovým erbem je věnován rakouskému nadporučíku Edmundu von Salemfels. Pískovcový jehlanec upomíná na rakouského podporučíka Alexandra svobodného pána von Bethmann. Posledním opraveným pomníkem je pískovcová pyramida označující hrob 30 rakouských a pruských vojáků padlých v bitvě.

Komitét byl založen roku 1888

Komitét pro udržování památek z války roku 1866 založil v roce 1888 Jan Nepomuk Steinský, rodák ze Smiřic na Hradecku Jako devatenáctiletý se účastnil bitvy u Hradce Králové a u obce Máslojedy byl těžce zraněn. Komitét si dal za cíl pečovat o hroby. Díky tomu se zachoval vzácný soubor památek funerální architektury. Mnoho hrobů a památek je v místech původního pohřbení vojáků.

Prusko-rakouská válka o nadvládu v německých zemích a střední Evropě se skládala z řady bitev, které se odehrály především na území dnešního Královéhradeckého kraje. Vrcholem války byla 3. července 1866 bitva u Hradce Králové, která se stala jedním z nejkrvavějších střetnutí 19. století. Bojovalo v ní téměř 440.000 vojáků, zvítězili Prusové. Během několikahodinové bitvy zemřelo, bylo zraněno nebo zajato přes 50.000 vojáků.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com/komitet1866bojistehradeckralove

Štítky ČR, historie, památky, 1866, Královéhradecko, pomník, prusko-rakouská válka, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, válka, oprava, Česko, bitva u Hradce Králové, pandemie covidu-19, Ministerstvo obrany České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komitét 1866 opravil u Hradce další pomníky prusko-rakouské války  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.