Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tisíce lidí v Hradci Králové budou bez tepla. Elektrárna Opatovice musí opravit některé horkovody

Několik tisíc lidí v Hradci Králové bude od středečních 22:00 kvůli opravám tří poruch na horkovodech společnosti Elektrárny Opatovice (EOP) bez tepla a teplé vody. Výpadek postihne odběratele v centru Hradce Králové v okolí Resslovy ulice, ve čtvrti Třebeš a v části sídliště Moravské Předměstí.

 "Dodávky by měly být obnoveny postupně nejpozději do pátečního odpoledne," řekla dnes mluvčí elktrárny Hana Počtová. Nejkomplikovanější porucha je na primárním horkovodu o průměru 20 centimetrů v Resslově ulici u Labského mostu, která postihne obyvatele osmi ulic. "Část potrubí zasahuje do vozovky a je poměrně hluboko," uvedla mluvčí. Dělníci již dnes v místě začali s výkopovými pracemi.

Způsobilo to i komplikace v dopravě, protože Resslova ulice je součástí hlavního městského dopravního okruhu. Řidiči se uzavřenému místu musejí vyhýbat po objížďkách. Porucha by měla být odstraněna do pátečních 16:00. Dopravní omezení v místě poruchy by měla trvat do 13. listopadu.

Na sídlišti Moravském Předměstí a v sousední čtvrti Třebeš jsou na horkovodech dvě poruchy, jejichž oprava se dotkne obyvatel sedmi ulic. Předpokládaný konec odstávky je ve čtvrtek v 19:00.

Elektrárny v létě neudělaly tradiční tlakovou zkoušku horkovodních rozvodů, jejímž cílem je zjištění případných netěsností a jejich oprava před zahájením topné sezony. Podle Počtové od zkoušky letos upustily kvůli velkému rozsahu prací spojených s výměnou turbíny TG5 v opatovické elektrárně. "Bezpečnostní opatření spojená s touto realizací neumožnila provést zkoušku těsnosti bez ohrožení bezpečnosti práce našich a externích zaměstnanců. Harmonogram prací navíc neumožňoval přesun na jiný termín mimo topné období," uvedla mluvčí. Dodala, že zkoušku budou  nadále dělat po letošním dokončení výměny turbíny TG5, a to v obvyklém období po skončení topné sezony.

Hlavním dodavatelem tepla v Hradci Králové je městská společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové, která teplo nakupuje od Elektrárny Opatovice a prodává ho svými rozvody konečným odběratelům. Takto zásobuje 24 tisíc domácností s 80.000 lidmi. Do některých částí Hradce Králové dodávají teplo přímo i elekrárna a na trhu městské firmě konkurují.

S většími poruchami na horkovodní soustavě se Elektrárny Opatovice v Hradci Králové naposledy potýkaly v březnu 2006, kdy se na různých místech postupně objevily tři poruchy. Při jedné z nich se v jednu chvíli krátkodobě ocitlo bez dodávek tepla téměř 50 tisíc lidí.

Poslední velká havárie postihla opatovickou soustavu v listopadu 2002, kdy zřícená střecha opatovické elektrárny vyřadila z provozu všech šest kotlů. Havárie téměř na dva týdny zasáhla 200 tisíc lidí v pardubicko-hradecké aglomeraci. Nejhorší situace byla v Hradci Králové, kde nefungoval žádný záložní zdroj.

Autoři | Foto Doosan Škoda Power

Štítky ČR, teplo, havárie, Hradec Králové, Elektrárny Opatovice, oprava, energie, omezení, Elektrárna Opatovice nad Labem, Moravské Předměstí, Třebeš, Tepelné hospodářství Hradec Králové, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíce lidí v Hradci Králové budou bez tepla. Elektrárna Opatovice musí opravit některé horkovody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.