Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Barokní kostel v Neratově v Orlických horách získal cenu Patria Nostra

Z desítek nominovaných míst v Královéhradeckém kraji bylo vybráno jedno jediné, které získalo cenu Patria Nostra 2020. Pyšní se jím barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově. Na první pohled zaujme unikátní skleněnou střechou, barokním průčelím a barokními báněmi, v nichž se před dvěma lety rozezněly opět po dlouhé době zvony.

Ocenění jsou udělována rok, co rok za příkladný investiční a architektonický počin přispívající k rozvoji venkova a uspokojování potřeb jeho obyvatel a návštěvníků v jednotlivých krajích v České republice, uskutečněný v letech 1990 – 2020.

Královéhradecký kraj Cena Patria Nostra 2020 Barokní kostel v Neratově - za znovuzrození kostela Nanebevzetí Panny Marie v Neratově. Laureáti: Mons. Josef Suchár, architekti Ing. Miroslav Talaša, Ing. arch. Ondřej Kutěj

Cenu Královéhradeckého kraje Patria Nostra 2020 přebral z rukou Ivany Kudrnáčové, vedoucí odboru regionálního rozvoje grantů a dotací Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, monsignor Josef Suchár, farář kostela v Neratově. Cenu obdrželi také architekti Ing. Miroslav Talaša a Ing. arch. Ondřej Kutěj.

„Mám radost a nikdy by mě nenapadlo, že budu takové ocenění přebírat,“ říká farář Josef Suchár, který dodává, že kostel byl významný už od nepaměti. „Je postavený už jako druhá část v dějinách toho poutního místa, kdy v kronikách je psáno, že když malý kostelík nestačil nával poutníků, bylo rozhodnuto o stavbě kostela nového. Z hlediska toho poutního místa i historie velice významný byl. Myslím si, že i v současné době jeho význam roste, protože je něčím zvláštní. Je tam to otevřené nebe a je stále otevřený. Nikdy se nezavírá, což není úplně normální. Je to právě pro to, aby se tahle nádherná místa vracela lidem a aby lidé do nich mohli tehdy, když do nich potřebují."

 FOTO: Mgr. Ivana Kudrnáčová, farář Josef Suchár, architekt Ing. Miroslav Talaša.

Letošní téma bylo „Náš venkov“. Jak je tato cena vnímána hejtmanem Královéhradeckého kraje Jiřím Štěpánem (ČSSD)? „V případě Neratova, tu cenu nevnímám jen jako obnovu tohoto poutního místa, ale jako obnovu celé obce, která skutečně vzešla z popela a je dnes opět živá.“

Podle hejtmana je to i ocenění mravenčí práce lidí, kteří se na obnově Neratova podíleli. „Zároveň je to ukázka toho, že i malá pohraniční víska může žít intenzivním životem,“ říká Štěpán.

Kostel v Neratově vyhořel na konci druhé světové války, v květnu roku 1945, po zásahu Rudé armády. Obnovován byl postupně od roku 1992, kdy byl zapsán na seznam kulturních památek. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Patricia Janečková, Královéhradecký kraj

Štítky Cena Patria Nostra, ocenění, Královéhradecký kraj, Neratov, Orlické hory, kostel, Nanebevzetí Panny Marie, Josef Suchár, poutní místo, architekt, Jiří Štěpán, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Barokní kostel v Neratově v Orlických horách získal cenu Patria Nostra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.