Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Žaltmanu v Jestřebích horách vyrostla nová rozhledna. Veřejnosti se otevře už tento čtvrtek

Na nejvyšším vrcholu Žaltmanu v Jestřebích horách stojí nová rozhledna. Slavnostně se otevře už tento týden ve čtvrtek. Ve stejný den tu byla před 53 lety otevřena původní vyhlídka. Starou stavbu nechaly Malé Svatoňovice loni odstranit a postavit novou, která vyšla na 3,6 milionu korun.

Před třemi lety byla na rozhlednu vyhlášena sbírka, která do rozpočtu přispěla více než dvěma miliony korun. „Sbírka dopadla nad očekávání dobře, jsme spokojeni. Od Královéhradeckého kraje bychom měli získat ještě půl milionu korun," řekl starosta Malých Svatoňovic Vladimír Provazník.

Nová rozhledna je z ocelové konstrukce a disponuje točitým schodištěm. Vyhlídková plošina je o 12 metrů výše, než tomu bylo u původní rozhledny. Návštěvníci budou moci sledovat okolí z výšky 23 metrů. Uvidí odtud Krkonoše, Adršpašsko-teplické skály, Orlické hory, Králický Sněžník nebo Podkrkonoší. Vstup na rozhlednu bude zdarma.

Na vrchol Žaltmanu dopravil konstrukci na konci srpna vrtulník. Stavbaři ji zkompletovali na místě.

Původní rozhlednu postavili v nadmořské výšce okolo 740 metrů svépomocí členové tehdejšího TJ Baník Malé Svatoňovice. Byla z přihradové konstrukce z ocelových trubek se středovým točitým schodištěm. Rozhlednu obec odstranila hned z několika důvodů. Technický stav už neodpovídal předpisům, ale také z ní nebylo nic vidět. Okolní stromy ji přerostly.

V Jestřebích horách je od roku 2014 také rozhledna na Markoušovickém hřebeni ve výšce 708 metrů nad mořem. Měří 22 metrů a nechal ji postavit státní podnik Lesy České republiky. Od Žaltmana je vzdálená přibližně čtyři kilometry.

Ohodnoť článek

Foto Facebook.com/RozhlednaZaltman

Štítky Žaltman, rozhledna, návštěvnost, otevření, panorama, Jestřebí hory, Malé Svatoňovice, Královéhradecký kraj, Lesy České republiky, Krkonoše, Adršpašsko-teplické skály, Orlické hory, Králický Sněžník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Žaltmanu v Jestřebích horách vyrostla nová rozhledna. Veřejnosti se otevře už tento čtvrtek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.