Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji stoupla na tři procenta

Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji v červenci stoupla na tři procenta z červnových 2,9 procenta. Počet lidí bez práce stoupl oproti červnu o 400 na červencových 11.190. Údaje o nezaměstnanosti zveřejnil Úřad práce ČR. Loni v červenci byla nezaměstnanost v kraji 2,1 procenta, v červenci 2018 2,2 procenta.

Nezaměstnanost v červenci v hradeckém kraji stoupla ve třech okresech z pěti, v jednom stagnovala a v jednom klesla. Nikde ale nepřesáhla hranici 3,8 procenta. Rychnovsko bylo také v červenci okresem s nejnižší nezaměstnaností v hradeckém kraji.

Nezaměstnanost na Rychnovsku v červenci stagnovala na 1,8 procenta, nezměnila se od dubna. Pozitivně ji ovlivňuje závod automobilky Škoda Auto. Továrna, která má asi 9000 pracovníků, byla od 18. března do 26. dubna kvůli pandemii koronaviru mimo provoz. Od 11. května závod přešel z dvousměnného provozu na třísměnný. Od 1. června se po otestování na koronavirus do práce ve Škodě Auto vrátilo i více než 2000 Poláků, kteří do továrny denně dojíždějí.

Rychnovsko bylo v červenci v ČR okresem s nejnižší nezaměstnaností před Prahou - východ, kde byla nezaměstnanost dvě procenta a okresem Jindřichův Hradec s 2,1 procenta.

V okrese Náchod nezaměstnanost v červenci stoupla o dvě desetiny procentního bodu na 3,8 procenta a je nejvyšší v kraji. Na Trutnovsku nezaměstnanost stoupla z 3,1 procenta na 3,3 procenta a na Hradecku z 2,9 procenta na 3,2 procenta. Jediným okresem v Královéhradeckém kraji, kde nezaměstnanost klesla, je okres Jičín, v červnu tam byla nezaměstnanost 2,6 procenta a v červenci 2,5 procenta.

Počet volných míst v kraji evidovaných úřady práce byl v červenci 11.821. Proti červnu volných míst ubylo o 490.

Pracovní trh podle úřadu práce pozitivně ovlivňují sezonní práce, které naplno začaly ve stavebnictví, zemědělství či lesnictví a částečně i v pohostinství a službách.

"Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí kromě aktuální situace kolem koronaviru i každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence ÚP ČR a nižší aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených. Pozitivně se pak projevily příznivé účinky cíleného programu Antivirus," uvedl ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství Úřadu práce ČR Jan Karmazín.

V celostátním srovnání měl Královéhradecký kraj v červenci třetí až čtvrtou nejnižší nezaměstnanost. Nižší měly Pardubický kraj a Jihočeský kraj, a to 2,7 a 2,9 procenta, stejnou měl Zlínský kraj. V celé ČR nezaměstnanost v červenci vzrostla na 3,8 procenta z červnových 3,7 procenta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky práce, nezaměstnanost, Královéhradecký kraj, Úřad práce České republiky, okres Rychnov nad Kněžnou, ŠKODA AUTO a.s., Česko, pandemie covidu-19, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji stoupla na tři procenta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.