Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ode dneška veřejné akce do 500 osob. U bazénů a na koupalištích už nebude rouška potřeba

K dnešnímu dni platí další rozvolnění opatření kvůli koronaviru. Žáci 2. stupně základních škol mohou do škol na třídnické hodiny nebo konzultace. Smí se pořádat akce do 500 osob. V divadlech, kinech nebo koncertních sálech nebudou muset návštěvnici dodržovat rozestupy.

Ode dneška může přijít na veřejnou akci maximálně 500 lidí. Dosud jich mohlo přijít nanejvýš 300. I díky tomu se budou moci otevřít divadla, kina nebo koncertní sály pro více lidí. Tady se už nebudou muset dodržovat rozestupy v hledištích.

Víc lidí může být i v zoo

Navýšily se i limity pro počty návštěvníků v zoo, botanických zahradách a arboretech na 250 lidí na hektar. V současné době jich tu mohlo být 150. Od 15. června by mohl být podle vlády limit zrušen úplně.

Na některých místech už nebudou potřeba roušky

Roušku nebude povinné nosit u bazénů a na koupalištích. Zrušena jsou i omezení pro venkovní restaurační zahrádky. To ale v případě, že budeme od jiné osoby vzdáleni dva metry. Na tržištích už je možné zkoušet oblečení na místě. Pravidla pro relaxační prostory a dětské koutky v obchodních centrech zůstávají.

Roušku už nemusejí mít televizní a rozhlasoví moderátoři a redaktoři s hosty ve studiu. To ale za podmínek, že dodrží dvoumetrový odstup.

Ruší se i testování pracovníků v sociálních službách

K dnešku se také ruší pravidelné testování pracovníků v pobytových sociálních službách a domovech pro seniory. „Testování ale dále může nařídit hygienická stanice, pokud se objeví lokální ohnisko nákazy. Nadále zůstává povinnost testování pro nově příchozí klient,“ uvádí na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Žáci na 2. stupni mohou na konzultace a třídnické hodiny

Nejen žáci druhých stupňů základních škol, ale i všech ročníků středních škol mohou ode dneška na konzultace nebo třídnické hodiny. Stejně jako u prvního stupně a žáků posledních ročníků základních a středních škol nebude kvůli riziku šíření koronaviru docházka povinná. Ve školách budou děti rozděleny do skupin maxilmálně po 15.

Jednotné přijímačky proběhnou dnes a zítra

Žáci 9. ročníku základních škol, kteří mají zájem o studium maturitních oborů, budou dělat dnes a zítra na středních školách jednotné přijímací zkoušky. Letos se k nim přihlásilo 93.908 uchazečů. To je přibližně o 4000 víc než v minulém roce. Kvůli opatřením proti koronaviru budou mít žáci na složení zkoušky namísto dvou pokusů jen jeden. Výsledek bude platit pro všechny školy, na které se přihlásili. Kvůli pandemii koronaviru se termíny letošních zkoušek posunuly. Původně se měly konat v polovině dubna. Podobně jako maturity budou provázet i přijímací zkoušky nezbytná hygienická opatření.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky opatření, rozvolnění, koronavir, ČR, roušky, základní školy, střední školy, přijímací zkoušky, divadla, kina, rouška, COVID-19, základní škola, pandemie covidu-19, Adam Vojtěch, Krajská hygienická stanice, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ode dneška veřejné akce do 500 osob. U bazénů a na koupalištích už nebude rouška potřeba  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.