Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Záchrana téměř vyhynulých nosorožců se kvůli koronaviru dál komplikuje

Projekt na záchranu nosorožců severních bílých komplikují i nadále uzavření hranic i další omezení v souvislosti s koronavirovou pandemií. Odborníci v dubnu nemohli odebrat vajíčka dvou samic, které žijí v rezervaci OI Pejeta v Keni a patří mezi poslední nosorožce severní bílé na planetě. Už je jisté, že se nepodaří ani druhý odběr, který byl v plánu na první pololetí.

„Přicházíme o řadu vajíček a (následně) embryí. Jsou to nenahraditelné ztráty. Je to závažná komplikace pro projekt," řekl ředitel dvorské zoo Přemysl Rabas. V současné době podle něj není jasné, kdy se uskuteční příští cesta expertů do Keni. Nikdo také nechce riskovat, že by mohl skončit v Keni v karanténě.

Nosorožčí samice žijící v Keni patří dvorské zoo, která na záchraně tohoto druhu spolupracuje s dalšími vědeckými organizacemi ve světě. Samicím se musí opakovaně odebírat vajíčka. Umožňují vytvářet embrya, která jsou pro záchranu nosorožce zásadní. Na tom je závislý celý projekt. Do Keni se teď ale zahraniční experti nedostanou.   

Vědeckému týmu se do současnosti podařilo vytvořit tři životaschopná embrya nosorožce bílého severního. Podle Rabase je ale potřeba vytvořit desítky embryí. Díky tomu se zvýší šance na narození mláděte.

Tři embrya vznikla z doposud odebraných vajíček, oplodněných spermatem uchovaným z uhynulých samců nosorožce severního bílého. Jsou zamrazena a připravena na budoucí vložení do náhradní matky. Embrya by měla být vložena do samic nosorožců bílých jižních. Žádná ze samic v Ol Pejetě už není schopná mládě odnosit.

Samice Nájin a Fatu převezli zoologové do Keni v roce 2009 společně se dvěma samci ze Dvora Králové. Veterináři se domnívali, že bude africké prostředí pro reprodukci nosorožců příhodnější. I když se zvířata pářila, ani jedna ze samic nebyla schopna přirozeně zabřeznout ani donosit mládě. Dva samci, Suni a Sudán, uhynuli v Keni v roce 2014 a 2018. Ve volné přírodě je tento druh považován za vyhynulý.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.cz/ safaripark

Štítky nosorožec severní bílý, záchrana, Keňa, zoo, Dvůr Králové nad Labem, vejce, embryo, projekt, Přemysl Rabas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchrana téměř vyhynulých nosorožců se kvůli koronaviru dál komplikuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.