Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Archeopark Všestary už zahájil návštěvnickou sezónu. Pandemie ji posunula o tři týdny

Návštěvnická sezóna v archeoparku ve Všestarech mohla konečně začít. Kvůli opatřením v souvislosti s koronavirem, k tomu došlo o více než tři týdny později než obvykle. Archeopark se bude snažit výpadek vyrovnat tím, že bude mít otevřeno denně kromě pondělí.

Původně měl mít až do konce června otevřeno pouze o víkendech. „Ekonomicky je pro nás situace obtížná. Každý rok si 40 procent rozpočtu sami vyděláme a víme, že letošek nedoženeme," řekl archeolog a ředitel archeoparku Radomír Tichý. Archeopark Všestary je obecně prospěšnou společností. Zakladateli jsou Královéhradecký kraj a Univerzita Hradec Králové.

Archeopark zatím otevřel jen venkovní část s pravěkou vesnicí za snížené vstupné. Celý areál i s vnitřními expozicemi chce otevřít 27. května.

Ve venkovním areálu návštěvníky čekají vždy od 11:00, 13:00 a 15:00 komentovaná stanoviště s ukázkami pravěkých technologií.

„Soustředili jsme se na naše úplně nové experimenty s vrtáním, řezáním a broušením kamene jako v mladší době kamenné," řekl Tichý. Vidět tu můžete i dřevěné ručně dlabané čluny námořních expedic Monoxylon.

Do archeoparku je doporučeno se předem objednat. Kapacita je omezená a předejde se tím čekání u vstupu na to, až některý z návštěvníků archeopark opustí. Navíc, objednaní návštěvníci budou mít přednost.

Archeopark pravěku Všestary, byl otevřen v roce 2003 a vyšel na 40 milionů korun. Každoročně do něj zamíří na 15.000 návštěvníků. Neslouží jen veřejnosti, praxi tu mají studenti hradecké univerzity.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archeoparkvsestary.cz

Štítky Archeopark Všestary, Univerzita Hradec Králové, Královéhradecký kraj, sezóna, Všestary, Radomír Tichý, Archeopark pravěku Všestary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeopark Všestary už zahájil návštěvnickou sezónu. Pandemie ji posunula o tři týdny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.