Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Ve Dvoře Králové obnovuje provoz Hankův dům. Městské muzeum, kino a mateřské školy se otevřou zítra

Po dvouměsíční odmlce, způsobené koronavirovou pandemií, dnes zahajuje provoz Hankův dům ve Dvoře Králové. Milovníci filmů budou moci od zítřka do tamního kina Svět. Muzeum přivítá své návštěvníky zítra dopoledne. Mateřské školy zřizované městem se otevřou už zítra od půl sedmé.

Městské kulturní zařízení Hankův dům dnes otevře své dveře. Začne alespoň s předprodejem vstupenek do tanečních a na podzimní koncerty.

Otevírací doba je upravena. V pondělí a ve středu sem budete moci zavítat jen od 14:00 – 17:00 hodin. V úterý a čtvrtek 9:00 – 12:00.

Divadelní představení a koncerty, které měly být v květnu a v červnu, musely být přeloženy na letošní podzim.

V Hankově domě bude fungovat i výtvarný kroužek. Docházka dětí bude dobrovolná. V případě velkého zájmu by mohl být kroužek přesunut do velkého sálu, aby bylo možné dodržet rozestupy a další hygienická pravidla.

Začne promítat kino Svět

Od zítřka bude promítat královédvorské kino Svět. „Hrát se bude kromě pondělí, kdy kino nepromítá, jednou denně, aby bylo možné prostory vydezinfikovat. Výjimkou bude středa 20. května, kdy je naplánováno také odpolední představení nejen pro seniory,“ říká ředitelka Hankova domu Jana Kubcová a pokračuje: „I vzhledem k daným pravidlům uvidíme, jaký bude zájem. Vstupenky budou v prodeji pouze do sudých řad a mezi diváky bude muset být mezera na šíři jednoho sedadla.“ Během promítání budou muset mít diváci roušky a nebudou smět konzumovat jídlo, ani nápoje.

Otevře se i Městské muzeum

Do Městského muzea budou moci návštěvníci zamířit zítra „Jsme rádi, že k nám lidé budou moci opět zavítat. Přístupné budou zatím stálé expozice umístěné v Kohoutově dvoře – tedy Tradice vánočních ozdob, Historie města Dvora Králové a textilní průmysl na Královédvorsku – a galerie ve Špýcharu s Křížovou cestou. Expozice textilního tisku, která je umístěna v prostorách Střední školy informatiky a služeb na nábřeží Jiřího Wolkera, zůstane do konce května pro veřejnost uzavřena,“ říká zastupující ředitelka městského muzea Dana Humlová. O akce, které se měly konat v uplynulých týdnech, lidé nepřijdou.

Do konce května je otevírací doba Městského muzea ve Dvoře Králové nad Labem úterý – pátek 9:00 – 12:00 hod. a 13:00 – 16:00 hod., sobota a neděle 13:00 – 17:00 hod.

Výstava Nyní a dříve – Dvůr Králové na fotografiích, která se původně konala ve Špýcharu, bude od 1. července do 30. srpna 2020 nově přístupná ve výstavních prostorách Staré radnice. Výstava o historii skautského oddílu, která byla v plánu během dubna a května, je přesunuta na září.

Návštěvníci muzea budou muset dodržovat stanovená hygienická pravidla. „Při vstupu do muzea by si měli vydezinfikovat ruce, dezinfekce bude k dispozici také ve všech expozicích, dále by měli mezi sebou, s výjimkou rodinných příslušníků, dodržovat stanovené rozestupy, samozřejmostí je rouška,“ podotýká Humlová.

Otevřou i mateřské školy zřizované městem

Mateřské školy Drtinova a Elišky Krásnohorské, včetně všech jejich odloučených pracovišť, budou otevřeny ve zkráceném provozu. S jejich otevřením souhlasila rada města. „Chceme pomoci primárně rodičům, kteří potřebují chodit do práce a nemohou již zůstat doma na ošetřování. Pokud však rodiče mají jinou alternativu, kterou by mohli využít, prosíme je, aby umístění dětí do mateřských škol ještě zvážili,“ říká místostarostka města Alexandra Jiřičková a pokračuje: „Výhodou je, že v Královéhradeckém kraji, respektive v okrese Trutnov, není počet pozitivně testovaných na koronavirus vysoký, naopak stoupá počet vyléčených, takže se pomalu vracíme k normálnímu způsobu života.“

Mateřské školy budou zatím fungovat ve zkrácené provozní době od 6:30 do 15:15 hod.

V momentě, kdy dojde k otevření mateřských škol, ale rodiče přestanou mít nárok na ošetřovné. Provoz ve školkách bude probíhat za zvýšených hygienických a bezpečnostních opatření.

Do školy budou smět děti bez příznaků rýmy, nebo kašle. Děti a paní učitelky nebudou muset v prostorách školky nosit roušky. Ve školkách bude dostatečné množství dezinfekce. „V prostorách školek bude třeba častěji uklízet, dezinfikovat například kliky, ve třídách větrat. V souladu s hygienickými pravidly jsme vyřešili i stravování dětí. Co se týká pobytu venku, děti budou moci být pouze v areálu mateřských škol a jejich zahrad,“ popisuje jednotlivá opatření Jiřičková.

Mateřské školy, které zřizuje město Dvůr Králové nad Labem, byly uzavřeny z preventivních důvodů kvůli koronavirové pandemii od 16. března. Do této doby fungovalo jen pracoviště MŠ Elišky Krásnohorské, ve které budou ještě do 17. května pouze děti zaměstnanců bezpečnostních sborů, obecní policie, poskytovatelů zdravotních služeb a orgánů ochrany veřejného zdraví. K tomu je tu i vyčleněný samostatný prostor a personál.  

Otevřely se i základní školy zřizované městem

Od dnešního dne je, na základních školách, opět možná osobní přítomnost žáků. Smí sem ale zatím jen ti z 9. tříd, aby se mohli připravovat na přijímací zkoušky na střední školy.

Otevřeny jsou tyto základní školy, které zřizuje město Dvůr Králové nad Labem: ZŠ Schulzovy sady, ZŠ Podharť, ZŠ Strž a ZŠ 5. května.

„Školní docházka není povinná, každá škola si způsob zajištění výuky žáků devátých tříd může zvolit sama, a to podle svých personálních možností, aby nebyla narušena online výuka v dalších ročnících, je to v kompetenci jednotlivých ředitelů. Rodiče jsou informováni o organizaci vzdělávacích aktivit, o provozní době školy, o přijatých hygienických pravidlech a podobně. Všechny informace včetně podrobností k výuce naleznou také na webových stránkách jednotlivých škol,“ říká Jiřičková.

Dnešním dnem byla také zahájena výuka na Základní umělecké škole R. A. Dvorského Dvůr Králové nad Labem. „Vzhledem k ochraně zdraví žáků a zaměstnanců školy to bude nejprve individuální výuka kromě výuky zpěvu a hry na dechové nástroje. Kolektivní a ostatní výuka přijde na řadu v dalších týdnech a záležet bude na splnění hygienických podmínek,“ říká ředitelka ZUŠ Vladimíra Matušková. Zároveň bude pokračovat distanční vzdělávání žáků, kteří zpět do ZUŠ nenastoupí, protože prezenční výuka je dobrovolná.

Teprve 25. května budou moci do školních lavic znovu usednout i žáci prvního stupně základních škol.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hankuv-dum.cz

Štítky Městské muzeum, Dvůr Králové nad Labem, školky, Hankův dům, kino Svět, muzeum, mateřská škola, kino, Eliška Krásnohorská, Jiří Wolker, Rudolf Antonín Dvorský, Střední škola informatiky a služeb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Dvoře Králové obnovuje provoz Hankův dům. Městské muzeum, kino a mateřské školy se otevřou zítra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.