Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Většina muzeí v hradeckém kraji otevře v úterý 12. května

Muzea v Královéhradeckém kraji se chystají na první návštěvníky po více než měsíční vynucené přestávce. Většina z nich otevře v úterý 12. května. Obnovení provozu budou provázet opatření proti šíření koronaviru, jako jsou dezinfekce, roušky i povinné rozestupy.

Muzea jsou pro veřejnost uzavřená od poloviny března. V některých zařízeních připravují prodloužení termínu současných výstav.

Muzeum východních Čech (MVČ) v Hradci Králové, největší muzeum v kraji, otevře v úterý 12. května, a to včetně muzejních knihoven. Kavárna obnoví provoz 25. května. K vidění bude i nadále výstava "Okolo Hradce aneb Hradečáci na kole" a výstava gotického a raně renesančního umění východních Čech "Uprostřed Koruny České".

Virtuální programy a pořady, které vznikly v době uzavření historické budovy, budou dostupné na webu muzea i nadále. Muzeum války 1866 na Chlumu, které pod MVČ spadá, zůstane z technických důvodů do odvolání zatím zavřené.

Také Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) v souvislosti s uvolňováním koronavirových opatření otevře svá čtyři muzea v Harrachově, Jilemnici, Pasekách nad Jizerou a Vrchlabí 12. května. Infocentra Správy KRNAP jsou už v provozu. "Návštěva muzeí bude do konce června bez průvodce. Na květen už také plánujeme akce pro veřejnost, jako třeba fotovycházku," řekl ČTK mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou, včetně poboček v Rokytnici v Orlických horách a ve Vamberku, otevře většinu prostor v úterý 12. května. Orlická galerie a Výstavní sály muzea ve druhém patře rychnovského Kolowratského zámku obnoví provoz z technických důvodů až v úterý 26. května.

V jičínském muzeu budou od 12. května stále k vidění výstava "Vajíčka z přírody" a expozice "Severočeská sbírka", která představuje kolekci výtvarníků se vztahem k severním Čechám.

Muzeum v Jičíně kvůli mimořádným opatřením změnilo dramaturgii výstavního plánu. "Rozhodli jsme se pro prodloužení obou výstav, čímž došlo ke zrušení některých plánovaných výstav a k posunům některých plánovaných termínů výstav," uvedl ředitel muzea Michal Babík.

Například výstava "Konírna čarokrajná Divadla bratří Formanů" se po změně chystá na začátek července.

Autoři

Štítky ČR, muzea, koronavirus, Královéhradecký, muzeum, výstava, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Muzeum východních Čech, Správa Krkonošského národního parku, Muzeum války 1866, Krkonošský národní park, Muzeum a galerie Orlických hor, Východní Čechy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina muzeí v hradeckém kraji otevře v úterý 12. května  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.