Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

V Královédvorské ZOO se narodilo mládě vzácného drila černolícího

Královédvorská zoologická zahrada, se může pyšnit novým přírůstkem. Z kraje týdne, se tu narodilo mládě vzácného drila černolícího. V tamní zoo, jsou chováni tito primáti od roku 2015. Tehdy získala sedmičlennou chovnou skupinu z frankfurtské zoo.

Matkou mláděte je čtrnáctiletá samice Kebale. Mládě se ale doposud zoologům do rukou nedostalo, neodhadují, že by mohlo jít o samičku. S novým přírůstkem má dvorská tlupa aktuálně 13 jedinců.

Dvorská skupina drilů je ojedinělá tím, že chovní samci Chepo a Ricardo se snesou v jedné tlupě a oba páří chovné samice. Kdo je tedy z obou samců otcem mláděte není jasné. Drilové jinak žijí tito primáti o dvou až třech desítkách jedinců a vede je jen jeden dominantní samec.

Drilové černolící žijí na poměrně malém území v hraniční oblasti Kamerunu a Nigérie a na ostrově Bioko a ve volné přírodě jsou ohrožení vyhubením. Za úbytkem stojí hlavně kácení tropických lesů západní Afriky. Drilové jsou také v Africe hojně loveni kvůli masu. V Evropě jich v zoologických zahradách žije několik desítek.

Na nový přírůstek, se ale lidé ale zatím nemohou přijít podívat. Zoo,  je kvůli koronavirovým opatřením pro veřejnost od poloviny března uzavřena. Venkovní prohlídky by měly začít 25. května, celá zoo by měla být přístupná od 8. června.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto safaripark.cz

Štítky dril černolící, zoo, Dvůr Králové nad Labem, koronavirus, zoologická zahrada, Nigérie, Kamerun, Afrika, Bioko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královédvorské ZOO se narodilo mládě vzácného drila černolícího  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.