Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Sněhové pole v Krkonoších zvané jako Mapa republiky, má ještě přes osm metrů

I přesto, že v letošním roce bylo sněhu pomálu, na sněhovém poli zvaném Mapa republiky na úbočí Studniční hory v Krkonoších, zůstává osm metrů sněhu. Podle předpokladů pracovníků Správy Krkonošského národního parku, sněhové pole roztaje do konce června.

Ještě 8. dubna, naměřili pracovníci Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) výšku sněhové pokrývky 9,5 metru. To odpovídá mírnému podprůměru posledních let. Mapa republiky je místem, kde na české straně Krkonoš zůstává sníh nejdéle.

„V současné době tam může být stále více než osm metru sněhu. Předpoklad je, že sněhové pole roztaje do konce června. Zhruba za měsíc by se Mapa republiky mohla rýsovat," řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Předloni roztála Mapa republiky 22. července, předloni 28. května.

„Tuto lokalitu zkoumáme za pomoci moderních technologií 20 let. Cílem výzkumu je pochopit, jak sněhová pokrývka ovlivňuje mikroklima v závětrné oblasti Studniční hory," uvedl botanik Správy KRNAP Josef Harčarik.

Sníh zůstává na jižním svahu Studniční hory dlouho díky terénu a větrným proudům, v zimě se na tomto místě ukládá velké množství sněhu. „Sněhová vrstva pak dosahuje mnohametrové výšky. Jak sněhové pole odtává, ztrácí postupně tvar prvorepublikového Československa s Podkarpatskou Rusí, posléze odtává Slovensko, až nakonec zůstávají střední Čechy," uvedl Drahný.

Sněhové pole Mapa republiky bývá v nadmořské výšce 1420 až 1455 metrů v nejpřísněji chráněné první zóně KRNAP, proto se k němu turisté nedostanou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KRNAP

Štítky Mapa republiky, Krkonoše, tání, Správa Krkonošského národního parku, Studniční hora, Krkonošský národní park, Slovensko, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněhové pole v Krkonoších zvané jako Mapa republiky, má ještě přes osm metrů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.