Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

V autobusech se bude jezdit v hradeckém kraji zdarma i po Velikonocích. Ve vlaku si už lístek koupíte

I po Velikonocích se bude jezdit v linkových autobusech v Královéhradeckém kraji zdarma. A i nadále bude platit zákaz nastupování předními dveřmi. Hejtmanství totiž zrušilo své původní rozhodnutí, že od 14. dubna se opět bude platit jízdné a bude se nastupovat předními dveřmi. Lístek už ale půjde koupit u průvodčích ve vlaku.

Hejtmanství tak rozhodlo na žádost odborů. Kraj chce dát dopravcům více času na to, aby vybavili autobusy ochrannými prostředky proti šíření koronaviru. Podobně rozhodl i sousední Pardubický kraj.

Zákaz nastupování předními dveřmi do autobusů a jízdné zdarma zavedl hradecký kraj 17. března. „Kraj obnovení nástupu předními dveřmi odložil na neurčito," uvedl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Na kraj se obrátili po oznámení o tom, že budou moci lidé nastupovat znovu předními dveřmi, odbory. Chtěly, aby kraj vše pozdržel.

„Těmto žádostem chceme vyjít vstříc, a proto bezpečnostní opatření ponecháváme ve stávajícím režimu tak, aby dopravci měli více času se na to připravit. Prosím všechny cestující, aby i nadále do linkových autobusů nenastupovali předními dveřmi z důvodu ochrany řidičů," uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček (ODS).

Kraj omezil, kvůli epidemii,  rozsah autobusové dopravy oproti běžnému provozu o přibližně 15 procent. Dopravcům nařídil i častější dezinfekci vozů. Kvůli uzavření státních hranic také nejezdí autobusové linky do Polska.

Ve vlaku už koupíte od zítřka jízdenku

Od 14. dubna si opět koupíte jízdenku přímo ve vlaku. „I nadále se cestujícím doporučuje nákup jízdenky online nebo na pokladních přepážkách,“ říká Michal Friček. Stále ale platí povinnost dodržovat hygienická opatření. 

Cestující musí mít roušku. Pokud je to možné, je třeba dodržovat maximální odstup od ostatních lidí ve voze. A stále se také doporučuje platit bezhotovostně – tedy platební kartou nebo pomocí IREDO karty. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Desingmag

Štítky Královéhradekcý kraj, linková doprava, doprava, autobus, hlavní nádraží, jízdenky, přední dveře, průvodčí, Velikonoce, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Martin Červíček, ODS, IREDO, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V autobusech se bude jezdit v hradeckém kraji zdarma i po Velikonocích. Ve vlaku si už lístek koupíte  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.