Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Horní úsek lanovky na Sněžku zastavil opět silný vítr

Silný vítr ráno zastavil horní úsek kabinové lanovky na Sněžku, informovala na webu lanová dráha. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Podle předpovědi meteorologů by se mělo během dne ochlazovat, vítr má ještě zesilovat. Na hřebenech hor může v nárazech dosahovat až rychlosti 90 kilometrů v hodině.

Podle informací polské horské služby byla ráno na Sněžce mlha, sedm stupňů pod nulou, pocitová teplota minus 14 a vítr dosahoval rychlosti přes 80 kilometrů v hodině.

Lanovku na Sněžku tvoří dva úseky, Pec pod Sněžkou - Růžová hora a Růžová hora - Sněžka. Převýšení lanové dráhy z dolní stanice v Peci do horní stanice na Sněžce je přes 700 metrů. První úsek má převýšení asi 510 metrů, druhý 260 metrů. Když horní úsek nejede, z Růžové hory se turisté mohou na Sněžku vydat pěšky, trasa měří 2,5 kilometru.

V Krkonoších zůstává v platnosti první, tedy nejmírnější stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice. Při prvním lavinovém stupni jsou podmínky pro túry všeobecně bezpečné. Nebezpečná místa bývají pouze ojediněle.

Na hřebenech Krkonoš je podle ranního hlášení Horské služby Krkonoše přibližně 30 až 40 centimetrů sněhu. "Na ledovou krustu napadlo za posledních 24 hodin pět centimetrů nového sněhu za působení silného jihovýchodního až jihozápadního větru. Na závětrných svazích a žlabech je uloženo větší množství sněhu. Zde se mohou vyskytnout laviny deskové," uvedl Robert Dlouhý z krkonošské horské služby.

V polohách pod 1000 metrů nad mořem, kde padal sníh vlhký až mokrý, se mohou vyskytnout laviny z mokrého sněhu a laviny klouzavé.

Meteorologové na dnešek pro Královéhradecký kraj předpovídají oblačno až zataženo, ojediněle přeháňky. Zpočátku má v polohách nad 700 metrů nad mořem, postupně nad 300 metrů sněžit. Nejvyšší denní teploty mají být mezi jedním až pěti stupni Celsia nad nulou, v 1000 metrech na horách kolem minus jednoho stupně Celsia. Od severozápadu se bude ochlazovat a bude také zesilovat vítr, na horách se mohou tvořit sněhové jazyky.

Autoři | Foto Lanovka Sněžka

Štítky ČR, rekreace, počasí, lanovky, Sněžka, lanová dráha, horská služba, Růžová hora, Krkonoše, lavina, Pec pod Sněžkou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horní úsek lanovky na Sněžku zastavil opět silný vítr  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.