Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nový depozitář krkonošského muzea má být hotov na jaře 2021

Nový depozitář krkonošského muzea ve Vrchlabí by měl být hotov na jaře 2021. Stavební práce na rekonstrukci objektu v Horské ulici a přístavbě nového muzejního depozitáře začaly letos. ČTK to dnes sdělil mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

Krkonošské muzeum, které bylo založené roku 1883, je od roku 1966 součást Správy KRNAP. Disponuje 45.000 sbírkových předmětů.

"Stavební práce by měly být dokončeny v roce 2021 a v následujícím roce by mělo Krkonošské muzeum mít sbírky přestěhovány v nových prostorách," uvedl Drahný.

V původním objektu vznikne digitalizační a konzervátorské pracoviště s příjmovým depozitářem, badatelnou a zázemím pro odborné pracovníky muzea. Prostor pro příjem nových sbírkových předmětů bude v přízemí budovy. Depozitární prostory budou v patře současného objektu a v nové přístavbě. V plánu je také badatelna s internetovým připojením a přístupem do databáze zpracovaných sbírkových předmětů.

V nové třípatrové přístavbě bude depozitář vybavený nejmodernějšími typy úložných systémů, do kterých je možné umístit až dvojnásobné množství předmětů. Budou tam depozitáře se speciálním režimem, protože botanické a zoologické sbírky potřebují zvláštní údržbu.

V plánu je také hermeticky uzavřený prostor s možností následného odvětrání nebo chlazený prostor pro uložení fotografického materiálu. Nové prostory by měly mít dostatečnou kapacitu na uložení sbírky krkonošského muzea ve Vrchlabí i rezervu na její růst.

Správa KRNAP také plánuje rekonstrukci budovy muzea, které je v bývalém augustiniánském klášteře a je uzavřené od podzimu 2017. V bývalém klášteře by mělo vzniknout po přeměně expozic návštěvnické centrum KRNAP.

Krkonošský národní park byl založen v roce 1963 a je nejstarším národním parkem v ČR.

Autoři | Foto krnap.cz

Štítky ČR, muzea, rezervace, KRNAP, muzeum, Krkonošský národní park, Vrchlabí, jaro, Správa Krkonošského národního parku, Česko, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový depozitář krkonošského muzea má být hotov na jaře 2021  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.