Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Královehradeckém kraji přibylo za první tři čtvrtletí 544 obyvatel

Počet obyvatel Královéhradeckého kraje za prvních devět měsíců letošního roku vzrostl o 544 na 551.565. Zasloužili se o to výhradně přistěhovalci z jiných krajů a z ciziny. Přirozený přírůstek byl záporný, kdy více lidí v kraji zemřelo, než se narodilo. Vyplývá to z dnes zveřejněných předběžných údajů Českého statistického úřadu.

Stěhováním kraji od začátku ledna do konce září přibylo 717 lidí. Do kraje se přistěhovalo 4572 lidí, naopak z něj odešlo bydlet jinam 3855 lidí. Do kraje přichází stále více cizinců. Počet lidí přistěhovalých ze zahraničí letos do konce září vzrostl o 36 procent na 1678 lidí. Většinu cizinců přicházejících do kraje tvořili muži, bylo jich 65 procent.

Přirozenou cestou kraj ztratil 173 obyvatel, když se narodilo 4203 dětí, ale zemřelo 4376 lidí. Porodnost v kraji meziročně klesla o 141 narozených dětí. Snížila se i úmrtnost, a to o 213 zemřelých.

Obyvatel ubylo v pohraničních okresech Trutnov a Náchod, zbývající tři okresy zaznamenaly nárůst počtu obyvatel. Nejvíce lidí, 271, ubylo na Náchodsku. Trutnovsko ztratilo 123 obyvatel. V obou těchto okresech ubylo lidí přirozenou cestou i stěhováním. Okresy Rychnov nad Kněžnou a Jičín získali obyvatele jen díky stěhování. Pouze v okrese Hradec Králové lidí přibylo stěhováním i přirozenou cestou.

Na Rychnovsko, kam tisíce lidí táhne za prací závod automobilky Škoda Auto v Kvasinách, se za leden až září přistěhovalo 1054 lidí. Okresy Hradec Králové, Trutnov a Jičín však měly počet přistěhovalých ještě vyšší. Relativně nižší přistěhovalectví na Rychnovsko je podle rychnovské radnice dáno tím, že zaměstnanci do zóny Škoda Auto za prací dojíždějí nebo žijí v ubytovnách, a nejsou tedy přihlášeni k trvalému pobytu.

Hradecko bylo se 164.162 obyvateli nadále nejlidnatějším okresem. Nejméně obyvatel žilo na Rychnovsku, 79.308.

Počet uzavřených manželství v hradeckém kraji meziročně klesl o 101 na 2442. Počet rozvedených manželství se snížil o čtyři na 936. Nejvíce manželství bylo rozvedeno v okrese Hradec Králové, a to 260.

Počet obyvatel České republiky se za letošních devět měsíců zvýšil o 31.400 na 10,68 milionu. Kladně se na tom podepsala zejména zahraniční migrace, které nadále vévodí občané Ukrajiny. Více lidí se narodilo, než zemřelo. V meziročním srovnání bylo však narozených i zemřelých méně.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, demografie, 3. čtvrtletí, ČSÚ, Královéhradecký, TABULKA, 2.VERZE, Královéhradecký kraj, Český statistický úřad, manželství, Hradec Králové, stěhování, ŠKODA AUTO a.s., okres Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, Jičín, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královehradeckém kraji přibylo za první tři čtvrtletí 544 obyvatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.