Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Festival Na jednom břehu se v pozměněné podobě uskuteční i za rok. Město nás nemá snahu už víc podpořit, zní od pořadatelů

V dnešní době už tradiční hudební festival Na jednom břehu, který spadal do hradeckého Calendarium Regina, přišel po krácení finanční podpory od města pro příští ročník o podstatnou část důležitých prostředků. Podle prohlášení organizátorů tak nejprve bylo zřejmé, že celý oblíbený festival se zřejmě v příštím roce neuskuteční. Opak je ale nakonec pravdou, Na jednom břehu se fanoušci festivalu sejdou i v roce 2020!

Hudební festival přišel po škrtech finanční podpory od města o 50 tisíc korun, podporu měl mít tedy v částce 180 tisíc. Ta však vzhledem ke stále zvyšujícím se nákladům na uskutečnění celé akce nebyla dostatečnou. Zprvu to tak vypadalo, že se festival po sedmnácti letech s krajskou metropolí rozloučí, organizátoři však v tomto týdnu přišli se zásadní zprávou: Festival Na jednom břehu bude v příštím roce v rozsahu, na který dostačí finančně.

"Napasovat sníženou podporu do dvoudenního festivalu, který zaujme a naplní Letní kino Širák v několika koncertech evropské úrovně, na čemž si trvá vedení města a kulturní komise, není pro příští rok možné. Pracuji pro festival bez nároku na honorář produkční, dramaturgický i propagační již 17 let, a tak asi tuším, v čem spočívá samotná finanční úspora na festival. Organizační varianty pro původně plánovou realizaci po finančních škrtech tedy jsou: 1. odejít z alternativní scény do dramaturgicky většího mainstreamu, přitáhnout na české kapely a splynout s komerčními festivaly v České republice a současně i více riskovat finanční ztrátu z vlastní kapsy v případě špatného počasí. Například letošní risk činil zhruba 200 tisíc. Druhá varianta je, se s levnější žánrovou dramaturgií vrátit  do regionální úrovně dvoudenního večírku pro tři stovky platících fanoušků v nenaplněném areálu Letního kina, jak jsme zažívali prvních deset let nebo snad pozvat na deset školních souborů, aby byla naplněná podstata žádosti," začíná celé dlouhé prohlášení ředitelka festivalu Martina Součková.

Následně však tyto dvě varianty v prohlášení zavrhuje. "Vzhledem k neměnnému stanovisku nového vedení MMHK, kde není možná ani dohoda ani vůle podpořit festivalovou dramaturgii jinou finanční možností, není žádná z těchto dvou variant možná," pokračuje. Pro fanoušky každým rokem oblíbenější akce ale dodává jednu důležitou zprávu: "Volím tedy novou cestu festivalové organizace bez podpory města, a to v rozsahu, který bude možné v daném roce ekonomicky uskutečnit za podpory jiných subjektů. Nikde v historii nebylo psáno, kolik kapel a koncertů musí festival odehrát."

Festival Na jednom břehu se tak bude v příštím roce konat v rozsahu, na který dostačí finančně. "A jen pro diváky, kteří o tento způsob trávení času stojí," píše se dále v prohlášení. Vlna pozitivních podporujících zpráv na facebookových stránkách akce na sebe nenechala dlouho čekat a ukázalo se tak, že tento hudební festival není mnoha lidem vůbec lhostejný. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Na jednom břehu 2020, Hradec Králové, festival, hudební festival, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Na jednom břehu se v pozměněné podobě uskuteční i za rok. Město nás nemá snahu už víc podpořit, zní od pořadatelů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.