Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stávka za větší platy učitelů postihne i Královehradecký kraj. Zavřeno by mělo být téměř polovina škol

V Královéhradeckém kraji se ke středeční stávce hlásí hlavně jednotliví učitelé veřejných středních a základních škol. Forma protestu bude různá. Některé školy budou stávkovat, ale provoz zajistí, jiné vyvěsí plakát s nápisem "Podporujeme stávku". Jen výjimečně bude uzavřená celá škola.

Například v královéhradeckém Gymnáziu J. K. Tyla stávku podpoří 17 z asi 50 učitelů. "Znamená to omezení provozu. Ani v jednom ročníku, ani v jedné třídě ale nemusíme zrušit výuku. Jde o omezení spojené s rozvrhovými změnami, nic zásadního to není," řekl dnes ředitel školy Matěj Ondřej Havel. Stávku vítá. Podle něj je růst platů ve školství nedostatečný, označil to za hlavní důvod toho, že je učitelů nedostatek. "Ocenil bych více peněz v nadtarifní zóně, abych mohl diferencovat mezi učiteli pracovitými a kvalitními a těmi méně (pracovitými a kvalitními)," řekl.

Šéfka školských odborů v Královéhradeckém kraji Markéta Cermanová doufá, že se do stávky nějakou formou zapojí v regionu více než 50 procent škol. "Podpora stávky tu určitě je, zatím je to v běhu, informace se mi sbíhají ze všech stran. Mateřské školy se ve většině případů připojí tak, že vyvěsí plakát: 'Podporujeme stávku'. Základní a střední školy často omezí výuku, někteří učitele si vezmou neplacené volno. Co se týče soukromých a privátních škol, tak z těch se mi zatím nikdo nepřihlásil," řekla.

Ke stávce se nepřipojí například královéhradecké Centrum Sion, pod které spadají mateřská, základní a střední škola a další školské aktivity. "Hlavním důvodem je odpovědnost vůči našim žákům a jejich rodičům, kterou jako privátní školy vnímáme," uvedl v prohlášení ředitel centra Denis Doksanský. Podle něj se věc týká hlavně veřejných škol.

Stávka je plánovaná na středu 6. listopadu. Podle odborářů vláda neplní slib o růstu učitelských platů, který dala.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, školy, stávka, odbory, mzdy, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, Matěj Havel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stávka za větší platy učitelů postihne i Královehradecký kraj. Zavřeno by mělo být téměř polovina škol  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.