Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Návštěvníků státních památek v hradeckém kraji ubylo o téměř 13 procent

Návštěvnost pěti památek v Královéhradeckém kraji ve správě Národního památkového ústavu letos v meziročním srovnání celkově poklesla o téměř 13 procent. Méně turistů přišlo v roce 2019 na čtyři z nich. Nejvýraznější pokles zaznamenal hospital Kuks a zámek Ratibořice, o téměř 20.000 a o více než 18.000 lidí. Vyplynulo to z údajů poskytnutých pro letošek k 22. říjnu územní památkovou správou na Sychrově.

Mezi zmíněné památky patří zámky Hrádek u Nechanic, Náchod, Opočno, Ratibořice a hospital Kuks. V letošním roce na ně k 22. říjnu zavítalo celkem 251.145 lidí, což bylo o 37.168 méně než za loňské období od začátku roku do konce října. Za celý rok 2018 tam dorazilo celkem 304.267 návštěvníků.

Podle mluvčí územní památkové správy na Sychrově Lucie Bidlasové nelze příčiny letošního poklesu návštěvnosti v hradeckém kraji zobecnit. Například pokles počtu návštěvníků barokního hospitalu Kuks na Trutnovsku se předpokládal. V roce 2014 prodělal rozsáhlou opravu za 440 milionů korun a rekordní návštěvnost zaznamenal první rok po opravě, kdy si památku prohlédlo téměř 140.000 lidí. Od té doby návštěvnost klesá. Stále je však výrazně nad stavem před rekonstrukcí.

Kuks i Ratibořice hlásí pokles

"I přes množství doprovodných akcí, doplnění mobiliáře na prohlídkovou trasu je zaznamenán očekávaný pokles návštěvnosti v hospitálu Kuks. Po několikaletém uzavření a rekonstrukci byl hospitál po opětovném zpřístupnění v roce 2015 fenomén a navštívilo jej přes 100.000 osob, v loňském roce to bylo 96.000 návštěvníků, letos zatím 75.000," uvedla Bidlasová.

Výrazný pokles návštěvnosti zaznamenali také na zámku v Ratibořicích na Náchodsku, a to v případě prohlídek technických památek - mandlu a mlýna. "Z tohoto důvodu připravuje správa zámku od příští sezony nové pojetí," uvedla mluvčí.

Naopak růst návštěvnosti o téměř 3000 lidí mají na náchodském zámku, kam k 22. říjnu zavítalo přes 41.700 lidí. Podle památkářů nejvíce táhly do Náchoda speciální prohlídky půd, kaple, ale kostýmované prohlídky. "Bylo to i díky velice oblíbeným prázdninovým dětským prohlídkám," uvedla Bidlasová.

Rozdíl téměř 53 tisíc návštěvníků

Letos byl rozdíl oproti celkové loňské návštěvnosti na pěti památkách ve správě územní památkové správy více než 53.000 návštěvníků. I když sezona není definitivně skončená, neočekává se, že by závěr roku s konečným výsledkem letošní návštěvnosti v kraji výrazněji zamíchal. Nejvyšší návštěvnost mají památky v červenci a v srpnu. "Letošní čísla nejsou ještě konečná. Do konce října je možné navštívit například hospital Kuks," uvedla Bidlasová.

Pokles návštěvnosti hlásí i správci dalších památek, například do broumovského benediktinského kláštera od začátku roku do konce září přišlo 30.971 návštěvníků, což je meziročně o zhruba 2500 lidí méně. Za celý loňský rok navštívilo klášter 37.208 lidí.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, památky, turistika, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, Kuks, zámek, zámek Ratibořice, Sychrov, Národní památkový ústav, Náchod, Nechanice, okres Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníků státních památek v hradeckém kraji ubylo o téměř 13 procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.